Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

„Az elismerés és bizalom Magyarországnak, a magyar sportnak, a magyar olimpiai mozgalomnak szól, ez nyilvánvaló. Az én dolgom továbbra is az olimpiai mozgalom és a magyar sport alázatos szolgálata, egy csapattagként a sok közül. Köszönöm az egész magyar olimpiai család, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), Gyulay Zsolt elnök, egykori és jelenlegi NOB-tagunk, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, valamint a többi bajnokunk egységes támogatását” – mondta a szavazást követően az 51 éves Fürjes, aki elsöprő többséggel, a szavazatok több mint kilencven százalékával lett a NOB állandó tagja.

Hozzátette: „Schmitt Pál tanácsaira nagyon számítok a jövőben is – négy évtizedet töltött a NOB-ban, minden a kisujjában van, mindenkit ismer, mindent tud, hatalmas tekintélye van a tagság körében. Számomra hatalmas megtiszteltetés és még nagyobb felelősség ez a megbízatás, amelyet a magyar olimpikonok, olimpiai mozgalom érdekeit szem előtt tartva fogok ellátni. Egyedül biztosan nem menne, mindig a csapatmunkában hittem. A magyar sport számíthat rám, és én is számítok csapattársaim együttműködésére.”

„Nagyon örülök és szívből gratulálok Balázsnak, ebből is látszik, hogy tavasszal jó jelöltet választottunk” – fogalmazott Gyulay Zsolt MOB-elnök.

„A MOB stratégiai célja volt, hogy Schmitt Pál négy évtizedes tagsága után se maradjunk állandó magyar tag nélkül, ugyanakkor tudni kell, hogy itt nincsenek automatizmusok. A NOB-ba senki sem delegálhat, egyáltalán nem kötelező, hogy legyen NOB-tag Magyarországról vagy bármilyen más országból.”

A sportvezető kiemelte, 206 nemzeti olimpiai bizottság tagja az olimpiai mozgalomnak, mégis csupán egyharmaduknak, hetvenötnek van NOB-tagja, miközben erős és feltörekvő nemzetek állnak sorba, hogy a kiszemeltjük bizalmat kapjon.

„Ezért olyan jelöltre volt szükség, aki amellett, hogy jó a magyar sportnak, évek óta ismert és elismert személy a NOB-ban és a nemzetközi sportdiplomáciában. Csak így volt esély a magyar jelölt gyors megválasztására. Fürjes Balázs fél év alatt célba ért, ez ritka gyors siker. Vállalatvezetésben, nagy nemzetközi sportesemények szervezésében, diplomáciában, városfejlesztésben, politikában, sportvezetőként szerzett tapasztalatai a magyar sport és a nemzetközi olimpiai mozgalom számára egyaránt kiemelkedően hasznosak, személyesen is nagy várakozással tekintek a közös munka elé” – összegzett Gyulay Zsolt, aki szerint Fürjes „igazán megfelelő NOB-tag Magyarország számára, aki elszánt és nagy munkabírású csapatjátékos”, és akivel a személyes kapcsolata is kiváló.

„Ahogy a mi sportágunkban szoktuk mondani: gondolkodás nélkül bevenném a kajak négyesembe” – fogalmazott a MOB első embere.

„A NOB-tagság szép és felelősségteljes feladat, Fürjes Balázsnak pedig megvan a tudása és a rátermettsége ahhoz, hogy jól végezze ezt a munkát is. Örömmel támogattam a pályázatát, és a következő években szívesen segítem a munkáját, amennyiben erre igényt tart” – mondta Schmitt Pál egykori MOB-elnök, akit szintén Indiában, Újdelhiben tartott közgyűlésen, 1983-ban választottak meg NOB-tagnak.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagjai:

1894-1907: Kemény Ferenc – állandó tag

1907-1938: gróf Andrássy Géza – állandó tag

1909-1946: Muzsa Gyula – állandó tag

1939-1948: ifj. Horthy Miklós – állandó tag

1948-1961: Mező Ferenc – állandó tag

1964-1983: Csanádi Árpád – állandó tag

1983-2022: Schmitt Pál, 2022-től tiszteletbeli tag – állandó tag

2000-2009: Aján Tamás, 2010-től 2020-ig tiszteletbeli tag – a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökeként

2016-2024: Gyurta Dániel – a NOB sportolói bizottságának tagjaként

2023- : Fürjes Balázs – állandó tag

Fotó: facebook.com/Daniel Gyurta Official

Gyurta Dániel – aki a NOB sportolói bizottságának tagjaként NOB-tag – úgy fogalmazott: öröm, hogy a magyar sportdiplomácia az elmúlt években sokat fejlődött, és egyre több szervezetben képviselik magyar sportolók és diplomaták a világ sportolóit.

„Fürjes Balázs – aki vezette a 2024-es olimpiai pályázatot és számos sportesemény megvalósításában vett részt – megválasztása is egy ilyen ünnepi momentum” – jelentette ki.

Fürjest a MOB kérte fel március végén, hogy nyújtsa be pályázatát az állandó NOB-tagságra. A sportvezető ezt áprilisban pályázta meg, jelentkezését pedig az angol Anna hercegnő vezette tagfelvételi bizottság pozitívan bírálta el a nyár folyamán. Ezt követte a NOB végrehajtó bizottságának szeptemberi döntése, miszerint a nyolc jelölt, köztük Fürjes megválasztását javasolták a közgyűlésnek. Kedden az Olimpiai Chartának megfelelően a kandidálókról a NOB teljes tagsága döntött.

Az újonnan megválasztott tagok között Fürjes a legfiatalabb, és fiatalabb a teljes tagság átlagéletkoránál is. A szavazáson mind a nyolc jelölt megkapta a NOB-tagsághoz szükséges többséget.

Az ötkarikás történelemben Fürjes lett a nyolcadik magyar állandó, saját jogon és nem valamely szervezetben betöltött tisztsége miatt megválasztott NOB-tag Kemény Ferenc, gróf Andrássy Géza, Muzsa Gyula, ifj. Horthy Miklós, Mező Ferenc, Csanádi Árpád és Schmitt Pál után. Aján Tamás mint nemzetközi sportszövetségi elnök, Gyurta Dániel pedig a sportolói bizottság tagjaként került be.

Fürjes Balázs állandó, saját jogon megválasztott tagként 70 éves koráig bizonyosan a NOB tagja marad, és a NOB közgyűlésének döntésével mandátuma meghosszabbítható akár több alkalommal is. Legutóbb az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke volt és jelenleg is tagja a 2032-es brisbane-i ötkarikás játékokat előkészítő NOB-bizottságnak.

Megválasztásával biztosított maradt a folyamatos magyar képviselet a világ legrangosabb nemzetközi sportszervezetében. Korábban Schmitt Pál volt állandó tagja Magyarországról a NOB-nak, de ez tiszteletbeli tagsággá változott a sportvezető 80. életévének betöltésével tavaly, Gyurta Dánielt pedig nyolc évre választották be a sportolói bizottságba, mandátuma a jövő évi párizsi olimpiával lejár.

Fürjes Balázs mellett bizalmat kapott az izraeli Yael Arad, a perui Cecilia Tait, malajziai Michelle Yeoh, a német Michael Mronz, a svéd Petra Sörling, a dél-koreai Kim Dzse Jul és a tunéziai Merez Busszajen.

Fotó: ShutterStcok/Nadezda Murmakova

Sebastian Coe, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) brit tagja szerint a kedden NOB-tagnak választott Fürjes Balázs „komoly érték lesz az olimpiai mozgalom számára”.
A sportvezető – akinek nyilatkozatát a Magyar Olimpiai Bizottság közleménye idézte – elmondta, azóta figyeli Fürjes Balázs sport és az olimpiai mozgalom iránti rajongását, mióta a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot vezette.
„Bár a pályázatot visszavonták, az ő elkötelezettsége és lelkesedése megmaradt, és mindvégig biztos kézzel segítette többek között az idei, kiugróan sikeres budapesti atlétikai világbajnokság előkészítését és megvalósítását. Új szerepkörében, NOB-tagként is komoly érték lesz az olimpiai mozgalom számára, várom a közös munka folytatását” – jelentette ki a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke.
Szerhij Bubka ukrán NOB-tag, olimpiai bajnok rúdugró azt emelte ki, hogy Fürjes „városfejlesztésben, sportlétesítmények tervezésében és megépítésében, nagy sportesemények lebonyolításában szerzett tapasztalatai rendkívül értékesek”, és meglátása szerint „a NOB-nak ma pontosan erre a tudásra van szüksége”.
„Különösen hálás vagyok neki és Magyarországnak a nyári, fantasztikusan sikerült atlétikai világbajnokság megszervezéséért. A sikeres vb újabb bizonyítéka volt Balázs kitűnő vezetői képességeinek, stratégiai és innovatív gondolkodásának. Nagyon örülök, hogy mostantól a régi barátság mellett kollégák is lettünk” – jelentette ki Bubka.
Kolinda Grabar-Kitarovic horvát NOB-tag, egyben Horvátország korábbi köztársasági elnöke kijelentette, Magyarország horvát barátjaként, szomszédként különösen örül Fürjes megválasztásának.
„Az ő jelenléte egyben Közép-Európa szerepét is erősíti a NOB-ban és ezáltal az egész olimpiai mozgalomban világszerte. Balázs városépítésben és nagy sportesemények szervezésében szerzett tapasztalata rendkívül értékes, főleg az olimpiai mozgalom éppen zajló megújításának során. Megválasztása az egész magyar sport számára nagy nyereség” – fogalmazott Grabar-Kitarovic, aki szerint Fürjes Balázs „nagyon pozitív, derűs személyiség, remek társaság”, akivel így már nagyon várja a közös munkát.
Kirsty Coventry, Zimbabwe kétszeres olimpiai bajnok úszója, sportminisztere, a NOB végrehajtó bizottságának tagja – egyben a 2032-es brisbane-i játékok koordinációs bizottságának elnöke – arról beszélt, hogy az utóbbi testületben egy éve együtt dolgozik Fürjessel, így testközelből látta, ahogy vezette több, sikeres budapesti világesemény megrendezését.
„Üdvözöljük Balázst a csapatban, óriási tapasztalata nagy értéket jelent az egyetemes olimpiai mozgalomnak” – tette hozzá Coventry.
Juan-Antonio Samaranch NOB-alelnök szerint „Fürjes Balázs megválasztásával a NOB tagjai valójában a bizalmukat fejezték ki, és mind Magyarország, mind Balázs nagyon megérdemlik ezt a bizalmat”.
„Évek óta ismerem Balázst és csak elismeréssel szólhatok munkájáról, az olimpiai mozgalom jövőjét illető eredeti gondolatairól, víziójáról. Elkötelezettsége, tapasztalata komoly hozzáadott értéket jelent a NOB és az egész olimpiai közösség számára. Büszke vagyok, a közgyűlés bölcs döntést hozott, és nagyon várom, hogy ebben a minőségében is együtt dolgozhassunk” – mondta Samaranch, aki a Nemzetközi Öttusa Szövetség alelnöke is.
Fürjes Balázst a NOB Mumbaiban zajló közgyűlésén, kedden választották meg állandó tagnak.

Korábban írtuk