A sportszakmai vezető az M1 aktuális csatorna Ma este című műsorában kedden elmondta, hogy a Budapest 2023 Zsivótzky Gyula Programmal mertek nagyot álmodni, de a magyar atléták még az általuk kitűzött célt is megduplázták.

Hirdetés

„Amikor ezt az egészet elindítottuk, akkor a program vezetője, Deutsch Péter azt mondta, merjünk nagyot álmodni. Korábban ebben az évszázadban 11-16 közötti atléta létszám indult a világbajnokságon, mondjuk azt, hogy mi 20-25 versenyzőt szeretnénk, és ha nagyon jól mennek a dolgok, akkor akár 30 fölé is kerülhetünk. Ebből az lett, hogy alanyi jogon, tehát ha bárhol a világon rendeznék ezt a vb-t, 32 magyar kvalifikálta magát” – hangsúlyozta Spiriev, majd hozzátette, hogy rendező országként további versenyzőket is benevezhetett a MASZ, akiket a nemzetközi szövetségnek (WA) kellett jóváhagynia, így összesen 49 egyéni versenyszámban indulhatnak magyar atléták.

A szakvezető arról is beszélt, hogy az elmúlt tíz évben folyamatosan zajlik a sportág újjáépítése, ezért sportszakmai szempontból a 2028-as ötkarikás játékokat tűzték ki célul azoknak a fiatal tehetségeknek, akik a korosztályos versenyeken jelenleg sikert sikerre halmoznak.

„Közel húsz érmet szereztek az atlétáink az idei utánpótlás kontinensviadalokon, ők addigra már abba a korba érnek, hogy egy igen erős, és talán már akkor érmekben, döntős helyezésekben is értelmezhető szereplést tudjanak majd produkálni” – fogalmazott.

Korábban írtuk

A magyar sportolók vb-szereplését két részre bontotta: a sportolók egyéni eredményeihez, illetve a magyar csapat korábbi teljesítményéhez tudják hasonlítani.

„Halász Bence 26 évesen egy tapasztalt versenyzőnek számít, túl van világbajnokságokon, olimpián és Európa-bajnoki sikereken is. A világranglistát tekintve negyedik az indulók közül, de azt gondolom, hogy a magyar szurkolók azt a pluszt be tudják fújni és nagyon bízom abban, hogy érmet tud nyerni” – beszélt az Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes kalapácsvetőről Spiriev Attila, majd általánosságban megjegyezte: „egy vb-n, aki a legjobb 16 közé tud jutni, az már a világelitbe tartozik”.

„Megvannak a vb esélyesei, de még egy olyan szuperklasszis mint Karsten Warholm vagy mint Jakob Ingebrigtsen sem mehet biztosra, mert valószínűleg nyernek, de azért ott vannak mögöttük szorosan a többiek. A férfi 100 méter nem emlékszem, hogy ennyire nyílt lett volna, 6-8 versenyző is van, aki győzelemre esélyes” – mondta a nemzetközi mezőnyről.

A vb-t augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban rendezik, az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek a Hősök tere ad otthont.