Az insidethegames.biz szakportál beszámolója szerint a nemzetközi szövetség még decemberben döntött a szerbek felfüggesztéséről, amely január elsején lépett érvénybe, mivel a 2022-es világkupán, illetve a tavalyi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon adósságot halmozott fel, s az így a nemzetközi szövetséget terhelte.

Hirdetés

A World Rowing szabályzata szerint ha egy tagszervezetnek tartozása van a szövetség felé, akkor a végrehajtó bizottság felfüggesztheti, vagy a kongresszus akár ki is zárhatja.

A világszervezet határozata szerint a szerb szövetség tisztségviselői nem vehetnek részt a sportág irányításában, valamint nem nevezhetnek sportolókat a nemzetközi szövetség által szervezett versenyekre és nem is rendezhetnek – szintén a World Rowinghoz köthető – versenyeket sem.

Bár a szerbeknek még nincs kvótájuk evezésben, ameddig nem egyenlítik ki tartozásukat, addig a szegedi Európa-bajnokságon és kvalifikációs tornán, valamint a luzerni világkvalifikáción és a párizsi ötkarikás játékokon sem vehetnek részt.

Korábban írtuk

A World Rowing kiemelte, hogy folyamatosan egyeztet a szerb szövetséggel, hogy minél előbb megoldást találjanak a kialakult helyzetre.