Fotó: facebook.com/Hungarian Modern Pentathlon/Magyar Öttusaszövetség (archív)
Hirdetés

Az első kettő a krakkói központú Európa Játékokon jött össze, július elsején, amikor Bőhm Csaba bronzérmet nyert, Gulyás Michelle pedig hetedik lett. Az EJ-n, amely ebben a sportágban Európa-bajnokság is volt egyben, nyolc-nyolc olimpiai kvótát osztottak ki a nőknél és a férfiaknál egyaránt, azzal a megszorítással, hogy egy nemzetből nemenként csak egy versenyző szerezhetett párizsi indulási jogot.

A vb-n az első három-három hely ér kvalifikációt, de ha olyan öttusázó végez érmes pozícióban, aki már korábban kiharcolta az ötkarikás részvétel lehetőségét, a kvóta nem tolódik lejjebb, a ki nem osztható helyeket a 2024. június 17-én érvényes olimpiai világranglistáról töltik majd fel.

A magyarok az idei világkupákon sok „döntőt fogtak”, azaz jutottak a legjobb 18 közé, és volt négy dobogós helyezésük is: Gulyás Michelle Kairóban első, Budapesten második lett, Guzi Blanka a magyar fővárosban győzött, Bőhm Csaba pedig az egyiptomi vk-nyitányon ezüstérmet szerzett.

Ezután következett a két magyar kvótát eredményező EJ, melyen bronzérmes lett a Gulyás Michelle, Barta Luca, Guzi Blanka összeállítású női csapat, illetve másodikként végzett a Koleszár Mihály, Réti Kamilla páros vegyes váltóban.

A magyar versenyzőktől az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is az az elvárás, hogy minden számban harcban legyenek a dobogós helyekért.

„Az elutazás előtti utolsó héten már az apró csiszolásoké, a ráhangolásé volt a főszerep. Szerencsére semmi sem zavarta meg a többhetes felkészülést, mindenki megfelelő állapotban vág neki a világbajnokságnak” – tájékoztatta az MTI-t Martinek János szövetségi kapitány, aki úgy vélekedett, mindennek össze kell jönnie ahhoz, hogy valaki az erős mezőnyben egyéniben dobogóra állhasson.

„Angliában is az a cél, hogy minden versenyszámban harcban legyünk az érmekért, egy magyar öttusázó nem is vághat neki máshogy egy versenynek” – mondta a kapitány, majd arról beszélt, hogy a két kvótás versenyző mellett Guzi Blanka és Koleszár Mihály ért el figyelemre méltó eredményt rangos versenyen, Guzi megnyerte a budapesti világkupát, az első felnőtt világbajnokságán induló Koleszár pedig ötödik lett hazai közönség előtt.

„Az angliai helyszínt jól ismerjük, a legutóbb itt rendezett olimpiai kvalifikációs versenyen, a 2019-es Európa-bajnokságon két kvótát is szereztünk Kovács Sarolta és Demeter Bence révén, ami akár jó előjel is lehet” – vélte Martinek János.

A bő egy évvel ezelőtti egyiptomi vb-n, Alexandriában két ezüstöt és két bronzot nyertek a magyarok.

Az angliai vb hétfőn a női és férfi váltó körvívásával kezdődik, az első éremosztásra kedden kerül sor. Ezután zajlanak majd az egyéni versenyek, ezek döntőit vasárnap rendezik és az eredmények alapján akkor hirdetnek eredményt csapatban is. Az év sportági fő versenye hétfőn a vegyes váltóval zárul.

A program:
augusztus 21., hétfő – női és férfi váltó (körvívás)
augusztus 22., kedd – női és férfi váltó
augusztus 23., szerda – női selejtező
augusztus 24., csütörtök – férfi selejtező, női körvívás
augusztus 25., péntek – női elődöntő, férfi körvívás
augusztus 26., szombat – férfi elődöntő
augusztus 27., vasárnap – női döntő és férfi döntő
augusztus 28., hétfő – vegyes váltó

A magyar vb-csapat:
férfi egyéni és csapatverseny: Bőhm Csaba, Bereczki Richárd, Demeter Bence, Koleszár Mihály
férfi váltó: Szép Balázs, Regős Gergely
női egyéni és csapatverseny: Gulyás Michelle, Barta Luca, Bauer Blanka, Guzi Blanka
női váltó: Alekszejev Tamara, Réti Kamilla
vegyes váltó: Simon Sarolta, Szép Balázs

Korábban írtuk