Fotó: facebook.com/Hungarian Modern Pentathlon/Magyar Öttusaszövetség (archív)
Hirdetés

A magyar csapat a németek és a litvánok mögött végezve bronzérmet szerzett.

Az EJ-n, amely ebben a sportágban Európa-bajnokság is egyben, a nyolc olimpiai kvótát osztottak ki, azzal a megszorítással, hogy egy nemzetből nemenként csak egy versenyző juthatott kvalifikációhoz. Az már a keddi elődöntő után eldőlt, hogy a nőknél biztosan lesz magyar kvóta, mivel nyolc ország képviselői kerültek be a fináléba.

Korábban írtuk

A kvalifikációt az öttusázók névre szólóan szerzik különböző versenyeken, illetve majd rangsor alapján, de ha egy országból nemenként kettőnél több kvóta jön össze, akkor az adott szövetség, végső soron pedig a nemzeti olimpiai bizottság dönt arról, melyik kettő indulhat Párizsban.

Szombatra elromlott az idő Krakkóban, de a déli lovaglásra elállt az eső, és úgy tűnt, a pálya sem ázott fel nagyon. A 18 finalistára tíz akadály leküzdése, a kettes ugrásokkal együtt 12 erőkifejtés várt. Többségüknek nem okozott komoly gondot a feladat teljesítése, a magyarok is jól szerepeltek, Barta hibátlanul, szintidőn belül ment végig (300 pont), Gulyás ugyancsak rontás nélkül, egy másodperces időtúllépéssel (299), Guzi lova ugyanakkor a 2-es akadálynál és a hetes első eleménél is lehúzta a rudat (286).

Ezt követte a bónuszvívás. A versenyzők az AWF Sportközpontban az atlétikai pályán a lelátóval szemben felállított fedett, emelt páston a hétfői körvívás eredménye alapján fordított sorrendben követték egymást, minden párharc után a győztes maradt fenn. Gulyás hétfőn közepesen vívott, 17 győzelmet aratott és 18 vereséget szenvedett el, a bónuszban pedig nem szerzett pluszpontot. Barta remekelt a hét elején a pástokon, 21/14-gyel az élcsoportban végzett, és a bónuszban egy ellenfelét legyőzve két pluszpontot szerzett, Guzi 10/25-tel zárt hétfőn, ezúttal pedig pont nélkül maradt.

A 200 métert a pár méterre lévő fedett uszodában Gulyás 2:10 alatti remek idővel, 2:09.55 perccel, a második legjobb eredménnyel teljesítette, ezzel összesítésben feljött a hatodik helyre és a dobogó elérhető közelségbe került a számára. Barta állt a legjobban a magyarok közül a kombinált szám előtt, második volt, miután 2:16.99 perccel a kilencedik időt érte el a 25 méteres medencében. Guzi 2:19.30-at úszott, ezzel a 13. volt a harmadik számban, összesítésben pedig 17., jelentős ponthátránya miatt nem volt esélye előrelépni.

A négy lövősorozattal megszakított 5×600 méteres futásban Gulyás gyorsan felzárkózott a negyedik, majd a második-harmadik helyre, a lövészetei rendben voltak, a futásban viszont kicsit erőtlennek tűnt, főleg az utolsó körben, amikor többen is elmentek mellette. Ezzel együtt ő szerzett kvótát a magyarok közül, mert megelőzte csapattársait. A másodikként rajtoló Barta előbb a nyolcadik-kilencedik pozícióba csúszott vissza, végül 13. lett. A hátulról érkező Guzi viszont a 14. helyig zárkózott fel. Guzi 11:00 perccel a negyedik, Gulyás (11:25) a kilencedik, Barta (12:07) a 17. időt érte el a kombinált számban.

Eredmények
női egyéni verseny, Európa-bajnok:

Alice Sotero (Olaszország) 1443 pont
2. Laura Heredia (Spanyolország) 1429
3. Olivia Green (Nagy-Britannia) 1428
…7. Gulyás Michelle 1415
…13. Barta Luca 1382
14. Guzi Blanka 1373

női csapatverseny, Európa-bajnok:
Németország (Janine Kohlmann, Annika Zillekens, Rebecca Langrehr) 4216 pont
2. Litvánia (Laura Asadauskaite, Gintare Venckauskaite, Ieva Serapinaite) 4202
3. Magyarország (Gulyás Michelle, Barta Luca, Guzi Blanka) 4170

Bronzérmet nyert és olimpiai kvótát szerzett az öttusázó Bőhm Csaba Krakkóban, az Európa Játékokon.

A 18-as döntő másik magyar résztvevője, Szép Balázs 17. lett.

A Bőhm Csaba, Szép Balázs, Koleszár Mihály összeállítású csapat az ötödik helyen végzett. Utóbbinak az elődöntős eredményét vették figyelembe.

Az EJ-n, amely ebben a sportágban Európa-bajnokság is egyben, nyolc-nyolc olimpiai kvótát osztottak ki a nőknél és a férfiaknál egyaránt, azzal a megszorítással, hogy egy nemzetből nemenként csak egy versenyző szerezhetett párizsi indulási jogot. A kvalifikációt az öttusázók névre szólóan szerzik különböző versenyeken, illetve majd rangsor alapján, de ha egy országból nemenként kettőnél több kvóta jön össze, akkor az adott szövetség dönt arról, hogy melyik kettő indulhat Párizsban.

A szombat délutáni döntőre nem érkezett vissza a jósolt eső Krakkóba, aminek a versenyzők és az ezúttal szép számban kilátogató nézők is minden bizonnyal örültek. A versenyzőknek tíz akadályt, a kettes ugrásokkal együtt 12 erőkifejtést kellett sikeresen teljesíteniük. Szép Balázs a kettes akadálynál hibázott, majd a lova a 7-es számú kettes ugrás első eleménél is lehúzta a rudat. Időtúllépés nem volt, így a lehetséges 300-ból 286-ot szerzett. Bőhm az 5-ösnél „hagyott ott” hét pontot, vagyis a 293-mal zárta a számot.

A bónuszvívásban a keddi körvívás eredménye alapján fordított sorrendben követték egymást a döntősök. A magyarok közül így a tavaly vb-bronz és Eb-ezüstérmes Szép került előbb sorra, ő volt a legelső, mivel négy napja 13 győzelemmel és 22 vereséggel fejezte be a vívást. Sikerült javítani a helyzetén, két ellenfelét legyőzve négy pluszpontot szerzett. Az idei világkupa-sorozat márciusi nyitányán, Kairóban ezüstérmes Bőhm 19 ellenfelét győzte le és 16-tól kapott ki kedden, amivel jó alapot teremtett magának a folytatásra. A bónuszban négy asszóból jött ki győztesen, ez nyolc többletponttal járt.

A 200 méteres úszásban utóbbi 2:01.48 perccel hetedik, míg Szép 2:05.30-cal a 13. a helyen zárt.

A négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futásnak Bőhm nyolcadikként vághatott neki, de csak kilenc másodperc volt a hátránya az éllovas német Marvin Faly Dogue-gal szemben, igaz, több remek futó ott volt a bő élcsoportban. A lövészetei nem sikerültek jól, futásban azonban mindig felzárkózott. Az utolsó körben negyedikként jött ki a lőállásból, egy ideig második is volt, a hajrában azonban erősebbnek bizonyult nála a britek olimpiai és világbajnoki címvédője, Joseph Choong. Az élen az olasz Giorgio Balan gyakorlatilag végig egyedül futott.

Szép a 17. helyről kezdte a kombinált számot és onnan nem tudott előrelépni. Bőhm 9.59.00 perccel a negyedik időt ért el a kombinált számban, Szép pedig 10.25.60-nal a tizenharmadikat.

A csapatok között a magyarok nem voltak versenyben az érmekért, mivel csak ketten jutottak a fináléba, míg a franciáktól négyen, a britektől és az olaszoktól pedig hárman-hárman.

Eredmények:

férfi egyéni verseny, Európa-bajnok:

Giorgio Malan (Olaszország) 1534 pont

2. Joseph Choong (Nagy-Britannia) 1531

3. Bőhm Csaba 1530

…17. Szép Balázs 1455

férfi csapatverseny, Európa-bajnok:

Nagy-Britannia (Joseph Choong, Myles Pillage, Charles Brown) 4548 pont

2. Franciaország (Valentin Prades, Ugo Fleurot, Valentin Belaud) 4529

3. Olaszország (Roberto Micheli, Matteo Cicinelli, Giorgio Malan) 4405

… 5. Magyarország (Bőhm Csaba, Szép Balázs, Koleszár Mihály) 4176