Fotó: Orbán Viktor, Facebook
Hirdetés

– Kicsi gyerekkoromban még nagyapám ölében ülve hol a rádió, hol a tévé előtt követtem az olimpiát. Nagyapám úgy nevelt, hogy a nemzeti mezben pályára lépő sportolóknál fontosabb nem képzelhető el. Azt nézni kell, ismerni kell őket, mert ők mi vagyunk. Így kölyökkorom óta követem a nemzetközi sport világát, abban is a magyart – idézte fel a Nemzeti Sportnak adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök, hogy milyen régóta is szurkol a magyar csapatoknak, versenyzőknek az olimpiákon és egyéb világversenyeken.

A lap hozzáteszi, hogy a kormányfő már az ötkarikás játékok előtt arról beszélt, hogy fölkel majd nézni a versenyeket éjszaka.

Most azt kérték értékelje a magyarok szereplését, de Orbán Viktor szerint ez nem az ő dolga, persze véleménye – mint minden magyar embernek –, neki is van.

– Megfigyeltem, hogy az olimpián meglepetésarany kevés van. Az olimpiát általában azok nyerik meg, akik már a bajnoki magaslatnak a legfelső fokán állnak – fogalmazott a miniszterelnök, aki minden olimpia előtt becslést készít arról, hány aranyunk lehet. Idén 13-14 arannyal számolt és megfigyelései szerint ezeknek a jóslatoknak általában a fele szokott megvalósulni. Tokióban végül hat aranyat nyertünk.

– A magyar a világ egyik legversenyképesebb nemzete. Ez így van a gazdaságban és a tudományban is, de leglátványosabban a sportban mutatkozik meg, azon belül is leginkább az olimpián. A magyar versenyképesség meg az olimpia a magyar emberek fejében közel van egymáshoz.

Nem mondom, hogy tökéletesen pontos mérce, de az olimpiai szereplésünk valamit mindig elárul arról, hogy éppen milyen állapotban van a hazánk – mondta az interjúban a miniszterelnök.

A kérdésre, hogy „a tokiói hat arany milyen állapotot jelez”, hiszen éppen a duplája például a 2008-as pekingi háromnak, de az érmek számában Sydneyt, Athént, Londont és Riót is felülmúltuk, Orbán Viktor így reagált:

– Pekingben három bajnokunk volt, három hősünk volt, most meg kétszer annyi. De ami igazán érdekes, hogy Rióban a nők mentették meg a haza becsületét, a nyolcból hét aranyat nyertek a nők és egyet a férfiak. Most meg a férfiak hozták egy kivétellel az összes aranyat. Ha egyszer sikerülne összhangba hozni a kettőt, akkor egy Helsinkihez hasonló eredményt is fel tudnánk mutatni. A magyar sportnak ezt a kettősségét most is érzékelem. Legutóbb már el voltam keseredve, hogy a férfiaknak nem sikerül. Annyi kihívás éri a modern korban a férfiak világát, a férfias erények nincsenek megbecsülve, a fizikum, a családért való felelősség, a gondoskodáshoz szükséges lelki és fizikai erő tisztelete szinte eltűnt a világból. A férfiembert meg ez hajtja, a sportteljesítménye is ebből fakad.

De ha megnézi valaki a Tokióban aranyérmes magyar férfiakat, ők nemcsak, hogy bajnokok, hanem férfi idolok. Sportolók, akikre mutatva azt mondhatjuk az unokáinknak, hogy látod, így néz ki egy férfi. Így néz ki a fizikuma, ilyen a lelkiereje, így harcol, így szereti a családját, és így tesz fel az életéből, ha kell, tíz évet egy célra.

A magyarok, akik most nyertek, nagy szolgálatot tettek a hazának, és az ő segítségükkel talán visszahozhatjuk a férfieszményt is a magyar életbe.

A női eszmény mindig is erős volt, a magyar nagyasszonyokra, ha baj van, mindig lehet számítani, az egri nőktől az olimpiai bajnokainkig, ott sosem volt hiba – mondta az interjúban Orbán Viktor.

A teljes interjút IDE KATTINTVA, a Híradó összefoglalóját pedig EZEN A LINKEN olvashatják el.

Korábban írtuk