Fotó: MTI/Illyés Tibor
Koch Máté, Nagy Dániel, Siklósi András és Andrásfi Tibor, a magyar férfi párbajtõrcsapat (b-j) tagjai, miután vereséget szenvedtek a venezuelai csapat ellen a legjobb 4 közé jutásért vívott mérkõzésükön a milánói vívó-világbajnokság férfi párbajtõr csapatversenyében 2023. július 29-én.
Hirdetés

A Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor négyes pénteken a mexikóiakat és az izraelieket legyőzte, ezzel jutott a legjobb nyolc közé, majd szombaton az első pástra lépése alkalmával ráadástussal kikapott a később bronzérmes venezuelaiaktól.

Ezt követően az volt a feladat, hogy az ötödik helyet harcolja ki a csapat, már csak azért is, mert az áprilistól áprilisig tartó egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye a világbajnokság, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám mindenképpen benne lesz majd az összesítésben.

Az 5-8. helyért rendezett szakaszban az idén Európa-bajnok magyarok először a csehekkel csaptak össze, akik előzőleg csak két tussal kaptak ki az olaszoktól. Ez a mérkőzés is szorosan alakult, és ebben is ráadástus döntött, pedig Siklósi Gergely 19-16-os állásnál ment fel a pástra záróemberként Jakub Jurka ellen. Az előny elfogyott, sőt még a magyar párbajtőrözőnek kellett egyenlítenie, de ez összejött, akárcsak a mérkőzést eldöntő tus a hosszabbításban.

Az ötödik helyért a németekkel vívtak a magyarok, és ezúttal sikerült menet közben stabil előnyt kiharcolni, a végén pedig növelni.

Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőrözők vezetőedzője a tapasztalatokat az MTI-nek összegezve kiemelte: ebben a szakágban nagyon kiegyenlített a mezőny, a legjobb nyolc között már minden a napi formán, a kialakult helyzetek megoldásán múlik.

„Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült négybe jutnunk, viszont borzasztóan értékes ötödik helyet szereztünk. Megtettünk mindent, amit tudtunk” – szögezte le.

Emlékeztetett rá, hogy tavaly negyedikek, most ötödikek lettek, ami kevés pontvesztéssel jár, miközben a svájciak, akikkel júniusban, Krakkóban az Eb-döntőt vívták, a legjobb 16 közé sem jutottak be.

A venezuelaiak elleni negyeddöntőre visszautalva úgy vélekedett, hogy hektikusan vívtak, cserével igyekeztek frissíteni, ez sikerült is, „de a meccs közepén történt még egy kis baki, és azt már nagyon nehezen tudták orvosolni”.

„Ilyen a sport. Vannak dolgok, amiket nem lehet megmagyarázni, csak megtörténnek.”

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy büszke a csapatára, nemcsak az elért eredmények, hanem az egész évben elvégzett munka miatt is.

Az olimpiai kvalifikációs sorozatot illetően úgy fogalmazott: „azt a stabilitást kell megőriznünk, hogy az első traktusban vagyunk. Nagyon nehéz ottmaradni férfi párbajtőrben az elején. Az a célunk, hogy a végelszámolásnál a vonal fölött legyünk.”

„Természetesen minden versenyt meg szeretnénk nyerni, szeretném, ha a versenyzőknek érem lógna a nyakában. Ez most nem sikerült, de nagyon értékes ez az ötödik hely. Legalábbis most így érzem, aztán majd meglátjuk” – tette hozzá.

Értékesnek látták a küldöttség ott szurkoló tagjai, valamint a hozzátartozók, ismerősök is, mert az utolsó mérkőzés után sok ölelést és inkább mosolygós arcokat lehetett látni a pást környezetében.

Korábban írtuk