Hirdetés
Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Sportágaink közül a kajak-kenu áll a legjobban a megszerezhető olimpiai indulási jogokat illetően. A magyar sikersportág rendre szállítja az érmeket az ötkarikás játékokról, a vívás és az úszás után a legeredményesebb a nyári olimpiai játékok tekintetében. Már megszokott, hogy az olimpia utolsó napjait a kajak-kenusok aranyozzák be. A legutóbbi, tokiói játékok több szempontból is különlegesnek voltak mondhatók, hiszen először vehetett részt egy versenyszámban, egy nemzetből két egység. Persze a sportban sincs mi lett volna, ha, de látva a sportág elmúlt évtizedeit, a hazai mezőny erősségét, biztos nem túlzás kijelenteni, a múltban az új rendszer szerint többszöröse lehetett volna az érmek száma az ötkarikás játékokon.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány, korábbi négyszeres világbajnok és Európa-bajnok kenus tartalékként több olimpiát is megjárt, de a korábbi egy versenyszám, egy nemzet szabály miatt az indulás nem adatott meg pályafutásában.

– Sok olimpián vettem részt versenyzőként, de mindig epizódszereplő voltam. Ha a Tokiót megelőző időszakban is létezik a nemzetenkénti két egység, akkor öt olimpián állhattam volna rajthoz. Talán a japán főváros azért is különleges számomra, mert úgy érzem, szövetségi kapitányként valamit én is hozzátettem ahhoz, hogy a versenyzőink ilyen kimagasló eredményeket érjenek el.

Tokióban hat érmet szereztek a magyar versenyzők 3 arany, 2 ezüst, 1 bronz leosztásban. Köszönhetően az egy nemzet, két egység lehetőségnek, férfikajakban ezer méteren kettős magyar győzelem született: Kopasz Bálint olimpiai bajnok lett, Varga Ádám pedig ezüstérmes. A sprint távon Tótka Sándor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A női kajak négyes is aranyérmet szerzett, így Kozák Danuta lett minden idők legeredményesebb magyar sportolónője hat olimpiai bajnoki címével, mellette Bodonyi Dórával bronz­érmet is nyert. Csipes Tamara pedig a teljes tokiói magyar csapat legeredményesebb versenyzője lett, mivel a négyessel győzött, egyesben ezüstérmet szerzett, párosban negyedik helyen végzett.

Tíz hónappal Párizs előtt elmondható, hogy a kajak-kenu továbbra is a magyar sport egyik legstabilabb pontja, a megszerezhető 18 kvótából 15-öt már begyűjtöttek az idei olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a versenyzők. Arra előzetesen kevesen fogadtak volna, hogy pont a férfikajakszakág szerzi meg a maximális hat indulási jogot, hiszen itt a legnépesebb és legerősebb a mezőny. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, a nemzet szerez indulást, így az majd az olimpiai évében dől el, hogy ki képviseli hazánkat Párizsban. A szövetségi kapitány nem lesz könnyű helyzetben, de biztató, hogy most már van legalább hat magasan jegyzett férfi kajakosunk. A Tokiót megelőző olimpián, Rióban csak a női kajakosok tudtak dobogóra állni – három aranyérmet szereztek.

Korábban írtuk

– Férfikajakban az, hogy megszereztük mind a hat kvótát, a non plus ultra, mert iszonyatosan erős a mezőny. Az már más kérdés, hogy ez a hat versenyző milyen számban fog indulni Párizsban. A helyzet azért sem egyszerű, mert két nagyon erős párosunk van, viszont egy olyan versenyzővel, aki mindkettőben benne ül, Nádas Bence személyében. Mindkét versenyzőtársával – Kopasz Bálinttal és Tótka Sándorral is – fantasztikusan működik a páros, ezért elsősorban Bencének kell majd lemodelleznie, kivel eredményesebb. A felkészülés Tótka Sándorral az egyszerűbb, egy metódusban, egy edzővel, egy csapatban készülnek. Férfikajakban van két nagyon erős egyéni versenyzőnk, Kopasz Bálint és Varga Ádám, idén összeállt a négyesünk is, amiben látok fantáziát. A világbajnokságon induló egység abban a felállásban nagyjából három hetet edzett együtt, és így nyert ezüstérmet. A férfi-kajaknégyeseknél akkora a küzdelem, hogy századok döntenek a helyezésekről. Nehéz lesz, ők a legfiatalabbak a mezőnyben, de bízom bennük.

Jelenleg Nádas Bence tűnik a jolly jokernek, a férfiaknál egyedüliként ült két hajóban idén a világbajnokságon. A négyes vezérevezőse, aki mindkét párostársával esélyes az ötkarikás győzelemre. Idén sportágában a legjobbnak is megválasztották, a világbajnokságon a négyes vezéreként ezüstérmet és kvótát szerzett, akárcsak Kopasz Bálinttal ötszáz párosban. Évekre kell visszamenni az időben, amikor utoljára ennyi lehetőséget tartogatott a férfikajakszakág.

Szintén kellemes meglepetés, hogy férfikenuban is mind a három kvótát begyűjtötték már. A női vonalon még lehet hiányérzet: a kenusoknál a párossal két kvótát sikerült szerezni, míg a kajakosoknál a négyes megszerezte az indulási jogot azzal, hogy világbajnoki döntőbe jutott, de az eredmény miatt kevés az ok az elégedettségre, a négyes hetedik lett a vb döntőben, míg a páros nem jutott fináléba.

– Úgy látom, női kajakban meg lehet oldani négy kvótából a teljes olimpiát; nem gondolom, hogy ötnél több versenyzőnél több kijutna. A jelenlegi 15 kvótából meg tudjuk valósítani azt a célunkat, hogy minden számban álljunk rajthoz a párizsi olimpián, így korábban aláírtam volna ezt a számot. Utólag viszont azt mondom, a női kajak páros nagyon fáj…

Hüttner Csaba azt mondta, a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta visszatérése jó hatással lehet mindenkire, mert karizmatikus személyiség, és egyensúlyt teremthet a fiatalok és a régi versenyzőtársai között. A szövetségi kapitány azt is hozzátette, egy olimpián mindig vannak meglepetések, és természetesen nem mindig jön be az előzetes elvárás. Azt viszont különösen fontosnak tartja, hogy a versenyzők kiegyensúlyozottan és nyugodtan készüljenek az olimpiára, ehhez minden hátteret megadnak. Hogy mit jelent mindez a számok nyelvén, azt nem árulta el.

– Természetesen nekem is vannak olimpiai álmaim, de csak akkor osztom meg mindenkivel, ha sikerül megvalósítani. Nagyon nagy céljaink vannak, de egy az elvárásom a versenyzőkkel szemben: mindenki hozza ki magából a maximumot. Azért nehéz időszak előtt állunk, nehéz megőrizni az egyensúlyt. Ha elvégzünk minden munkát, akkor nagyon erős csapatunk lehet Párizsban. Elsősorban magunkkal kell foglalkozni, de nagyon szeretném, ha a többi sportágban is érmet hoznának a magyarok; úgy gondolom, sok olyan sportágunk van, ahol előzetesen nem várható, mégis éremesélyesek lesznek a magyar indulók. Azt látom, összhatásában nagyon jó és erős a magyar sporttársadalom.

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya az egyik legértékesebb sportszakmai díjban, Mesteredzői elismerésben részesült, amit a magyar edzők napján vehetett át. Sportágában pedig neve felkerült a márványtáblára, az 53. mesteredzőként. A szövetségi kapitány azt mondja, pályafutása alatt nem motiválta, hogy az örökös bajnokok közé kerüljön; bár megtiszteltetésnek tartja, hogy a neve ha nem is a versenyzők, de a mesteredzők között szerepel, inkább azt a célt tűzné maga elé, hogy szövetségi kapitányi periódusa alatt minél több sportoló nevét véssék fel. Visszatekintve teljes pályafutására, a legemlékezetesebb pillanatnak nem a kenusidőszakából emelt ki egy emléket, hanem a tokiói olimpiát nevezte meg, ahol már szövetségi kapitányként volt jelen.

– Versenyzői pályafutásom közepén készülhetett el az örökös bajnokok táblája, ezért korábban nem is motiválhatott, hogy felkerüljek rá. Most inkább az fűt szövetségi kapitányként, hogy a versenyzőink minél jobb eredményként érjenek el, mert a legfontosabb cél, hogy minél több versenyzőt juttassunk a szakmai stábbal közösen a dobogó tetejére. A mai világban már az is hatalmas eredmény, ha valaki részt vehet egy olimpián. Kemény statisztika, de a sportolók hetven százaléka egy olimpiáig jut el. Akinek akár öt-hat is megadatik, kiváltságos és kivételes. Szerintem a fiatalok nincsenek vele tisztában, mit jelent részt venni egy olimpián, milyen minőséget képvisel ez az életükben.