Fotó: Wikimedia Commons
Hirdetés

1953. július 9-én Székesfehérváron született. Korán kapcsolatba került a sporttal: 11 és 17 éves kora között birkózott, majd sérülés miatt a székesfehérvári Köfém SC-ben kezdett kajakozni, 1979-től vitorlázni. Saját építésű finndingi hajójával válogatott kerettag lett, később az S-jolle, majd a laser hajóosztályban versenyzett.

A barátjával, Gál Józseffel épített, 31 láb hosszú Szent Jupát vitorlással 1986-1987-ben első magyarként vitorlázták körbe a Földet. Az Indiai-óceánon egyszer felborultak, s bár ép bőrrel vészelték át a kalandot, Sydneyben közel fél évet töltöttek, amíg rendbe hozták a megviselt hajót. Ezután megkerülték a Horn-fokot, a vitorlások „Mount Everestjét”, az Atlanti-óceánon ismét borultak egyet, végül Opatijába érkeztek vissza. Erről az útról 1988-ban jelent meg A Szent Jupát 700 napja című könyve.

Ezután megtervezte és megépítette a 60 láb hosszú Alba Regiát, amellyel 1990-1991-ben részt vett a BOC Challenge négyszakaszos, egyszemélyes Föld-kerülő versenyen. Azonban nem volt szerencséje, kormánytörést szenvedett, s szakmai körökben is nagy elismerést kiváltva bravúros módon, kormány nélkül vitorlázott el a kétezer kilométerre fekvő dél-afrikai Port Elizabeth kikötőbe, ahonnan a javítási munkák után újra folytatta a versenyt. Így is a tizenegyedik helyen ért célba és szakmai különdíjat kapott.

A tapasztalatokat átgondolva 1992-ben elhatározta, hogy indul a nonstop földkerülő, négyévente megrendezett Vendeé Globe-on. A világ legnehezebbnek tartott vitorlásversenyén valamennyi versenyzőnek kikötés és külső segítség igénybe vétele nélkül, csak a rendszeres rádiómeteorológiára támaszkodva kell megtennie az utat. A kijelölt áthaladási pontokat érinteniük kell, ezen túlmenően azonban mindenki szabadon választhatja meg útvonalát. Fa Nándor, az egyetlen nem tenger melletti országból származó induló 128 nap és 20 óra alatt tette meg a mintegy 36 ezer kilométeres távolságot az Alba Regiával. A legjobb nem franciaként az ötödik helyen végzett, egyben ő lett az első magyar, aki kikötés nélkül kerülte meg a Földet.

Korábban írtuk

Ezután megépítette második, 60 lábas versenyhajóját, a Budapestet, amellyel meghívottként indult az 1996-1997-es Vendeé Globe-on. Bár a legnagyobb esélyesek közé tartozott, számtalan technikai probléma és balszerencsés események sorozata miatt fel kellett adnia a versenyt. 1997-ben a negyedik lett a Transat Jacques Vabre (TJV) Atlanti-óceánt átszelő páros versenyen a spanyol Albert Bargués oldalán.

Visszavonulása után vállalkozásával foglalkozott, úszóponton rendszerből álló kikötők tervezésére és kivitelezésére szakosodott. A versenyzéstől sem szakadt el teljesen. 2001-ben létrehozta a szóló Balaton-kerülő viadalt, amelyen később maga is elindult, 2010-ben meg is nyert.

2012-ben úgy érezte, van még „dolga” a tengerrel, ezért megépítette harmadik versenyhajóját, a Spirit of Hungaryt. 2014-ben az új-zélandi Conrad Colmannal elindult a Barcelona World Race földkerülő versenyen, a távot 110 nap, 10 óra, 59 perc és 40 másodperc alatt teljesítették. 2015-ben Perényi Péterrel részt vett a Transat Jacques Vabre vitorlásversenyen, de árboctörés miatt feladták a versenyt. 2016-ban – a legidősebb versenyzőként – harmadszor is elindult a Vendée Globe-on, 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperccel a nyolcadik lett.

Két nappal célba érése után, 2017. február 10-én bejelentette visszavonulását.

Fa Nándor, aki igyekszik átadni tudását és tapasztalatát, idén júliusban, néhány nappal hetvenedik születésnapja után a Vendée Globe-ra készülő Weöres Szabolccsal indul a 608 tengeri mérföldes (1126 km) 50. Rolex Fastnet versenyen. Weöres Szabolcs szeretne mentora nyomdokaiba lépni és második magyarként elindulni a világ legnehezebbnek tartott versenyén, a 2024 novemberében rajtoló 10. Vendée Globe-on.

Fa Nándor 1993-tól tizenegy évig volt elnöke a Megszállottak Klubjának. 2017-ben megjelent önéletrajzi kötete Magad, uram címmel. 2018-ban a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöknek választotta, ugyanebben az évben a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja lett.

Sportteljesítményét 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének polgári fokozatával ismerték el, Székesfehérvár díszpolgárává választotta. 1995-ben Sportdicsőség-díjat, 2004-ben a Nemzeti Sportszövetség Különdíját kapta meg. 2017-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozat) kitüntetést, 2017-ben Magyar Örökség Díjat és Fair play életműdíjat vehetett át.