Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Az aranyérmes magyar férfi párbajtőrcsapat, Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely, Koch Máté és Nagy Dávid (hátsó sor, b-j), a harmadik helyezett női kardcsapat, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca és Battai Sugár (elöl, b-j) az Európa Játékokon a krakkói Tauron Arénában
Hirdetés

„Ez a győzelem egy mérföldkő, erre építkezni lehet, de nem szabad túlgondolni, a helyén kell kezelni. Persze nagyon szép győzelem, pláne ilyen fantasztikus környezetben, mint az Európa Játékok. A sikert meg kell élni, de menni kell tovább” – összegzett az MTI-nek Dancsházy-Nagy Tamás, aki a finálé utolsó előtti párjában, Nagy Dávid asszója alatt, a franciák óvása miatt várakozással telt hosszú perceket is felidézte. – „A hosszú kényszerszünet alatt nem is mondtuk meg nekik, hogy mi van a háttérben. Dávidtól azt kértem, hogy folyamatosan próbálja azt a koncentrációs szintet tartani, amit addig produkált. De annyira szépen vívott és koncentrált volt az egész csapat, hogy semmilyen bűvésztrükkre nem volt szükség, hogy fókuszáltak maradjanak. A döntő egészében fantasztikus élmény volt, ami egyébként végig nagyon izgalmasan alakult, a végjáték meg kifejezetten szórakoztató volt annak, aki az ilyen krimiszerű történéseket szereti, nyilván úgy, hogy nyertünk.”

A csapat kifejezetten nehéznek mondható ágon jutott el az aranyig, melyen szinte csak olyan válogatott került az útjába, melytől az utóbbi időben kikapott, mint például elsőre a dán, majd a spanyol.

„Gyakorlatilag most végigpofoztuk azokat a csapatokat, amelyek borsot törtek az orrunk alá” – jegyezte mega szakember, aki arról is beszélt, hogy az Európa-bajnoki diadal az olimpia felé is egy jó ugródeszka, de ezzel nem akarnak külön foglalkozni, nem akarnak extra terhet magukra rakni a játékok gondolatával. – „Még a kvalifikációs időszak kezdete előtt megbeszéltük, hogy ezt az olimpiásosdit letesszük, nem kezdünk el számolgatni. Egyszerűen csak minden versenyt meg akarunk nyerni.”

Nagy Dávid szerint az volt a siker kulcsa, hogy a csapatban mindenki jól vívott.

Korábban írtuk

„Bizakodtunk reggel és azt gondolom, hogy egész nap egyben volt a csapat, ez volt, ami vitt előre minket. Éreztük egymást, és mindenki jó formában volt” – nyilatkozta Nagy, aki az első két mérkőzésen a zárószerepet kapta meg, majd az olaszok és a svájciak ellen is az utolsó előtti meccs volt az övé. – „Általában a nap elején én szoktam kezdeni a befejező pozícióban, egyrészt azért, mert én már akkor harcra kész vagyok és kellően éles, másrészt pedig addig Gergő rápihen a későbbi meccsekre. Ma az olaszok ellen taktikai szempontból is váltottunk, mert az ő záróemberük ellen nem pozitív a mérlegem és ritkán érzek rá vívására.”

Andrásfi Tibor elárulta, hogy az első két mérkőzésen volt rajtuk extra feszültség, aminek az egyik oka, hogy Dániától a tavalyi Eb-n kikaptak és a spanyolok ellen sem sikerült a legutóbbi mérkőzésük.

„Egyértelműen érezhető volt egy kis plusz teher, egyrészt szerettünk volna visszavágni nekik, másrészt így együtt még nem volt érmünk Európa-bajnokságról, vagy világbajnokságról, Dávidnak és nekem pedig még egyáltalán nem volt semmilyen, de Máténak is csak egy csapatbronz. Most viszont mindenképpen meg akartuk mutatni, hogy mi van bennünk és, hogy képesek vagyunk nagy sikert elérni” – jegyezte meg Andrásfi Tibor.

Siklósi Gergely úgy összegezte a tapasztalatait, hogy ezen a napon nagyon profinak kellett maradniuk.

„Az elődöntőnk és a döntőnk is nagyon komoly meccs volt, ezért nem tudtunk annyira felszabadultan vívni, hogy +ledomináljuk+ az ellenfeleket. Inkább arról szólt ez, hogy ki a fegyelmezetteb, ki a profibb” – fejtette ki bővebben.

A 25-25-ös állásnál adott, győzelmet érő találatait illetően – és korább hasonló helyzetekre utalva – azt mondta: fejben ilyenkor képes váltani, így történt ez most is, addig védekezett, utána támadott.

„Fel kell ismerni, hogy az addigi taktika nem működik és váltani kell. Elemzem menet közben az asszót, milyen tusokat kapok, milyen tusokat adok, és egy erőteljeset tudok váltani. Ez sokszor előfordult már, remélem, a jövőben is meg tudom ezt a képességemet őrizni” – tette hozzá.

Boczkó Gábor szövetségi kapitány az Európa Játékokat – melyen a csapatversenyek Eb-küzdelmek is voltak egyben – értékelve az MTI-nek arról beszélt, hogy számára viszonyítási alap a tavalyi Eb és ahhoz képest – a férfi kardcsapatot leszámítva – a többi együttes helyezésben előrelépett.

Kiemelte: az volt a lényeg, hogy az Eb-n szerezzenek a csapatok annyi pontot, amennyivel megerősítik a helyüket a világranglistán és a kvalifikációs rangsorban – ilyen volt a női kard, a férfi kard és a férfi párbajtőr -, vagy szerepeljenek úgy, hogy „lőtávolon belülre” kerüljenek – ez történt a női párbajtőr- és a női tőregyüttes esetében.

„Tudtuk, hogy ha nem jön össze, akkor már a világbajnokságon nagyon nehéz dolgunk lesz a nyolcba jutásért is. Igazából ez volt a lényeg, a pozíciókeresés, és az hogy javuljunk fel” – mondta.

„Éremben mérik a szereplést, de nekünk azt kell néznünk, hogy a hosszú távú cél az olimpia, az a lényeges, hogy addig az emelkedőn vagy lépcsősoron mennyit tudunk felfelé menni. Mindig lesz olyan, hogy föl, és aztán le, de a lényeg, hogy a kiinduló pont és a végcél között legyen emelkedés. Most megindultunk egyértelműen” – vélekedett a kapitány.

A magyar vívócsapat egyéniben – melyek nem voltak Eb-versenyek, mert azokat másfél héttel korábban, Plovdivban rendezték – három érmet szereztek: a tőröző Pásztor Flóra második, a párbajtőröző Kun Anna és a kardozó Szilágyi Áron harmadik lett. Csapatban a férfi párbajtőrözők győztek, a női párbajtőrözők ezüsttel, a női kardozók bronzzal zártak.