Hirdetés

A szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet munkatársai az új látogatótér életre hívásával is hozzá kívánnak járulni a tudományos utánpótlás neveléséhez, hogy hazánk a jövőben még inkább részt vehessen a világot foglalkoztató problémák megoldásában.

A fény hasznosítása

Egy leginkább forgási ellipszoidra emlékeztető, de tulajdonképpen a bolygónk alakját is felidéző, mandarinszínű médiagömbben, vagyis az „Agy”-ban nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt Szeged legújabb látványossága, a Fókusz – Interaktív Látogatói Tér.

A kiállítótérnek otthont adó Szegedi Tudományegyetem ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetében élvonalbeli kutatási berendezésekkel vizsgálják az ultrarövid, nagy intenzitású fényimpulzusok és az anyag interakcióját. Az alapkutatások célja minél pontosabban megérteni e kölcsönhatás tulajdonságait és működését a gyakorlati hasznosítás érdekében.

Az ultrarövid és ultraéles fénysugarak például rendkívül pontos vágást tesznek lehetővé, így hatékonyan alkalmazhatók az orvostudományban is. A felfedezés lehetővé tette, hogy a szakemberek évente több millió lézeres látáskorrekciós műtétet végezhessenek a szövetek károsítása nélkül. De a fény erejével való gyógyítást ma már az egészségügy számos egyéb területén is alkalmazzák hatékonyan és biztonságosan. A szegedi kutatóintézetben jelenleg arra vonatkozó kísérletek is folynak, hogyan lehet lézerfény segítségével megrövidíteni az atomerőművekben keletkezett hulladék lebomlási idejét.

Korábban írtuk

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

A tudomány népszerűsítése

A nemzetközi tudományos közösség részvételével, 70 millió forint uniós forrásból 2017-ben létrehozott szupermodern intézet kiemelt célja a tudomány népszerűsítése, a természettudományos, műszaki pályák iránti érdeklődés felkeltése, illetve a hazai képzés támogatása.

Az érdeklődők látogatói útvonalon, vezető kíséretével betekintést nyerhetnek az intézet laboratóriumainak munkájába, a frissen átadott Fókuszba pedig elsősorban középiskolás diákcsoportokat várnak, akár kihelyezett fizikaórára is.

– Minden gyerek fizikusnak születik, csak aztán leszoktatják róla – jelentette ki dr. Szabó Gábor lézerfizikus-professzor, az ELI-ALPS ügyvezetője a Fókusz – Interaktív Látogatói Tér novemberi megnyitóján.

A tudós szerint az épület nagyszerű lehetőséget nyújt a fiataloknak, hogy kísérleteken keresztül megszerezhető élményekkel találkozzanak, fejlődjön problémamegoldó képességük, elmélyüljenek fizikai ismereteik, ráadásul személyesen megtapasztalható, interaktív, szórakoztató módon. Az intézet munkatársai modellekkel, valamint újonnan készített, közvetlenül is kipróbálható berendezésekkel igyekeznek láthatóvá tenni a fizikai jelenségeket, amelyek az intézeti kutatások alapját képezik. Ugyanakkor digitális eszközökkel virtuálisan is szemléltetik a lézerlaborok zárt, nem mindennapi világát.

Fókuszban

A Fókuszban helyet kaptak ma már muzeális értékű optikai eszközök is, átvezetve a látogatót a XX. századból jelen korunkba.

Megcsodálhatjuk azt a magyar fejlesztésű fényáteresztő üvegbetont, amely finombeton és optikai üvegszálak keverékéből áll. Az új anyag jelentős hatást gyakorolt az építész- és művészvilágra, az „átlátszó kő” Washingtontól Londonon át Tokióig számos kiállításon vívott ki elismerést.

A szegedi kutatóműhelyben lézerhárfa is készült, amelynek húrjait különböző hullámhosszú és színű lézersugarak helyettesítik. A húrok pengetésekor a lézersugár megszakad, és az integrált elektronikai elemek segítségével a hárfa eltérő magasságú hangokat ad, vagyis muzsikál.

A vezeték és hangcsatorna nélküli lézeres hangtovábbító sugárzó- és fogadóegysége egymástól több méter távolságra is képes hangátvitelre, lézersugár segítségével. Ha a lézersugár útját például ujjaink mozgatásával akadályozzuk, a hangátvitel is megszakad.

A látogatók használhatnak egy új, lézeres labormunkát illusztráló VR- (virtuális valóság) készüléket is, amelynek segítségével megtudhatják, milyen érzés tükrök mozgatásával irányítani a fényt.

Az emberi szem másodpercenként legfeljebb 24 képet képes elkülöníteni egymástól: ha ennél többet lát, azok már összefolynak. A jelenséget modellező gyorsan forgó virág szirmai folyamatos megvilágítás mellett összemosódnak, virág helyett egy sima felületű félgömböt látunk, nem a valóságot, hanem annak az agyunk által kivetített képét.

A felsoroltak mellett a diákok kipróbálhatnak különböző speciális játékokat is. Ezek egyike a különleges lézersakk. A játék során a végső győzelem érdekében tükrökkel irányított lézerfény segítségével kell kiiktatni az ellenfél királyát.

A Fókuszba előre bejelentett diákcsoportok látogatását várják, regisztrálni a www.eli-alps.hu weboldalon lehet.

A fény napja

A Fókusz – Interaktív Látogatói Tér átadását tavasszal a fény nemzetközi napjára tervezték, de a pandémia miatt fél évvel el kellett halasztani a megnyitó ünnepséget.

A fény nemzetközi napját az UNESCO döntése alapján 2018-tól május 16-án ünnepeljük annak tiszteletére, hogy 60 évvel korábban ezen a napon villant fel az első lézersugár.

Az emléknap felhívja a figyelmet a fény szerepére a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudomány, a kommunikáció és az energiaszektor.

Az UNESCO szándéka annak tudatosítása, milyen fontos szerepet játszik a fény és a fénnyel kapcsolatos technológia az életünkben, többek között a műtéti eljárásoktól és a navigációtól a felderítőrobotok működésén át az optikai vezeték nélküli kommunikációs rendszerek kiépítéséig, illetve a fegyverkezési versenyig.