Fotó: MTI/Kovács Tamás
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2), Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora (b3), Bendárikné Dörnyei Gabriella, Semmelweis Egyetem (SE) Egészségtudományi Karának dékánja (j) és Medvigy Mihály, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója (b) átvágja a nemzeti színű szalagot a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának új – az ország első főápolója, Kossuth Zsuzsana nevét viselő – oktatási épületének ünnepélyes átadására Budapesten, a VIII. kerületben 2022. március 29-én
Hirdetés

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ünnepélyes átadáson azt mondta, az SE nemcsak a magyar, hanem a közép-európai régió egészségtudományának zászlóshajója. „A mai napon pedig új vitorlát kapott” – fogalmazott, majd közölte: a beruházásra a kormány mintegy 6 milliárd forint költségvetési támogatást biztosított, és az új, hatszintes oktatási épület 615 nap alatt készült el.

A miniszter rámutatott, az egészségtudományi kar jól illusztrálja azt a folyamatot, amelyet a magyar felsőoktatás végigjárt az elmúlt évtizedben: a tévúton járó oktatáspolitikát egy ambiciózus, gazdasági és a társadalompolitikai célkitűzésekkel rendelkező politika váltotta fel. A korábban robosztus és nehezen változó felsőoktatási rendszer mára minden korábbinál rugalmasabb, reagál a technológiai folyamatokra és a társadalmi igényekre – mondta.

Palkovics László kiemelte, a korábban alulfinanszírozott egyetemeknek ma minden korábbinál nagyobb, mintegy 2700 milliárd forintos fejlesztési igényei válhatnak valóra. Továbbá az oktatás és a tanulás kifizetődővé vált a felsőoktatás minden résztvevője számára – tette hozzá. A miniszter szólt arról, hogy a Semmelweis Egyetem impozáns helyet foglal el az oktatás, a kutatás, az innováció és a gyógyítás területén. Emlékeztetett, hogy az SE egy év alatt 149 helyet javított a nemzetközi ranglistán.

Az mondta, hogy az egyetem a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a kezdetektől fogva országos szinten vezető szerepet vállalt, ezért a kormány nevében köszöntetet mondott az intézménynek. Palkovics László kijelentette: tíz éven belül az SE a világ száz egyeteme közé tartozik majd, és Európa öt legjobb gyógyító egyeteme között fogjuk emlegetni.

Az új épülettömb megépítésére a „versenyképes kar kellemes gondjai miatt volt szükség”: megduplázódott a hallgatói létszám, jelentősen bővül a képzések száma, kiterjedt a nemzetközi együttműködés és megkezdődött a többszintű képzés – közölte. Palkovics László elmondta azt is, hogy a Kossuth Zsuzsanna által lerakott egészségügyi alapok hozzájárultak az ápolók professzionális képzéséhez és jelentős mértékben segítik a magyar ápolás további fejlődését.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy az egészségtudományi kar az egyetem második legnagyobb kara, amely a közép-európai egyik legszélesebb spektrumú egészségtudományi képzését biztosítja. A karon jelenleg 3600 hallgató tanul, a képzések száma 23. Az új épületszárny stratégiai jelentőségű a kar oktatási tevékenységének sikeres folytatásához és további fejlesztéséhez. Az épületben új laborok és gyakorlóhelyiségek is helyet kaptak, így tovább erősödhet a gyakorlati oktatás.

Az új épületszárnnyal a Vas utcai épületkomplexum immár minden szempontból a hazai egészségtudományi képzés fellegvárává válik. Teljes mértékben alkalmas lesz a kar jelenlegi és továbbiakban is bővülő képzési portfóliójának a támogatására, a magasabb hallgatói létszám magasabb minőségű képzésére, továbbá a külföldi hallgatók számának további növeléséhez is.

Bednárikné Dörnyei Gabriella, a kar dékánja mérföldkőnek nevezte az új épület átadását a kar történetében. Az álom 2020-ban teljesült be, ugyanis a kormány támogatása révén elindulhatott az új épület tervezése, majd kivitelezése – mondta. Az új, 21. századi környezetet biztosító épületszárnyban számos innovatív oktatási tervük valósul majd meg – mutatott rá.

Korábban írtuk