Fotó: risemedia.net (képernyőfotó)
Hirdetés

„Mintegy 10 különféle dinoszaurusz maradványaira bukkantunk, csontok tömegére, szinte nincs is üledék a területen” – közölte Ricardo Martinez argentin paleontológus.

Martinez szerint a fosszíliák körülbelül 220 millió évesek, és „egy olyan korból származnak, amelyről kevés ismeretünk van”.

„A felfedezés kettős fontosságú, mivel dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak.” Vannak közöttük archosaurus és más őshüllő maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett – tette hozzá.

A San Juan-i Egyetem közleménye szerint a fosszíliatemetőre 2018 szeptemberében bukkantak a Buenos Airestől 1100 kilométerre nyugatra fekvő San Juan tartományban lévő Ischigualato medencében.

A tudósok úgy vélik, hogy az 1×2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület egy ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el.

Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.