Az Európai Bizottság több mint egy évvel ezelőtt kezdte meg az uniós környezetvédelmi kritériumrendszer alapján fenntarthatónak minősülő tevékenységek listájának előkészítését. Ennek kapcsán az atomenergia-ellenes zöld NGO-k nyomására a brüsszeli intézmény 2020-ban tudományos szolgálatát, a Közös Kutatóközpontot bízta meg a nukleáris energia helyzetének elemzésével.

Hirdetés

Az úgynevezett taxonómia rendelet keretében készült, minden gazdasági ágazaton átívelő uniós lista a fenntarthatónak tekintett tevékenységeket sorolja fel. A kutatóközpont az atomenergia vonatkozásában külön elemzést készített, amelyben a nukleáris energiát biztonságos és tiszta energiaforrásnak minősítette. A kutatóközpont szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a nukleáris energia nagyobb mértékben károsítaná a természetet, mint a megújuló energiaforrások.

Gyürk András fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljutatott közleményében kijelentette, a Közös Kutatóközpont jelentése egyértelműen megerősítette a magyar kormány klíma- és energiapolitikájának helyességét.

A jelentés azt monda, hogy az atomenergia környezetbarát technológia, melynek felhasználásával biztonságos módon lehet nagy mennyiségű, olcsó, károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergiát termelni – fejtette ki.

Korábban írtuk

A képviselő kijelentette: a magyar álláspont szerint a technológiasemlegesség elvét, valamint a tagállamok saját energiamixük meghatározásához való jogát tiszteletben kell tartani, beleértve a nukleáris energiát is.

„Itt az idő, hogy az Európai Bizottság és a baloldal a Közös Kutatóközpont jelentését tudomásul véve a józan ész és ne elvont ideológiák alapján közelítsen a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez” – fogalmazott Gyürk András.