A július 12-től 17-ig, Thaiföldön megrendezett RoboCup Junior világbajnokságon a 19 év alattiak versenyében a magyar csapat a katasztrófaszimulációs kategóriában (Rescue Maze) indult – olvasható a közleményben. A Baptista Szeretetszolgálat ifj. Abán Csaba, Parilla Anna, Cs. Kiss Zsófia Panna összetételű csapata szerezte meg a második helyet. Kimagasló eredmény, hogy a magyar csapat által épített és programozott robot az élmezőnyön belül a leggyorsabban és a legkevesebb elakadással teljesítette a futamokat – tették hozzá.

Hirdetés

Az országok közötti egyéni versenyszámban három nap alatt nyolc ismeretlen pályát teljesítettek a robotok és készítőik.

A SuperTeam versenyszámban a sorsolás alapján Egyiptom robotikacsapatával működtek együtt a magyar fiatalok egy, a helyszínen ismertetett feladatban. A kihívásban – amelynek teljesítéséhez nemcsak a versenyzőknek, hanem a robotoknak is kommunikálniuk kellett – a két csapat a mezőnyből egyedüliként tudta sikeresen végrehajtani a feladatot, így megszerezte a világbajnoki címet.

A katasztrófaszimulációs kategóriában az egyedi tervezésű robotok a szenzoraikra és programozásukra hagyatkozva, autonóm módon hajtanak végre mentési feladatokat: akadályokkal nehezített labirintusokban, hőérzékelők és gépi látásra programozott kamerák alkalmazásával kutatják az áldozatokat.

Korábban írtuk

A csapat felkészítője, mentora Abán Csaba, a Baptista Pedagógiai Intézet munkatársa.