A négy méter hosszú, egy tonna súlyú növényevő dinó, a Gonkoken nanoi 77 millió éve élt Chile déli csücskében – jelentették be kutatók pénteken.

Hirdetés

„Lendületes járású őslények voltak, amelyek könnyen álltak két, illetve négy lábra, hogy elérjék a növényzetet a magasban és a földön is” – közölte Alexander Vargas, a Chilei Egyetem őslénytani hálózatának igazgatója, a Science Advance című tudományos folyóiratban pénteken megjelent és Santiagóban bemutatott tanulmány egyik szerzője.

A 2013-ben talált maradványok mostanáig tartó vizsgálata szerint a chilei Patagónia a hadroszauruszok, a krétakorban Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában élő kacsacsőrű dinoszauruszok nagyon ősi fajainak menedéke volt.

Jelenlétük ezen a távoli déli területeken meglepte a tudósokat, akiknek Alexander Vargas szerint még meg kell „magyarázniuk, hogyan kerültek oda”.

A Gonoken nanoi az ötödik Chilében felfedezett dinoszauruszfaj, az ugyanebben a térségben talált Chilesaurus diegosuarezi, Atacamatitan chilensis, az Arackar licanantay és a Stegouros elengassen után.

A Gonkoken név a térség első lakóinak, a tehuelcséknek a nyelvéből származik, akik a XIX. század végéig éltek e vidéken, és „vadkacsához vagy hattyúhoz hasonlót” jelent.

Korábban írtuk