Szikrázó, színes lánggal égő anyagok a laboratóriumi kísérletekben, csodákról mesélő csillagos égbolt és titkok a születés misztériumáról – a Csodák Palotájában (Csopa) a természettudományok legkülönbözőbb területeit játékos formában ismerhetik meg a látogatók. Az intézmény idén áprilisban Bay Zoltán-emlékkiállítással gazdagodott.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Huszonkét éve nyílt meg Közép-Európa első tudományos szórakoztató központjaként a Csodák Palotája, ami korát megelőzve, interaktív módon mutatta be a tudomány világát a gyerekeknek, és a központ fél éve Óbudára költözött. Az új helyen mintegy ötezer négyzetméteren, megújult tematikával várják a közönséget. Idén tavasszal Bay Zoltán professzor kiemelkedő munkássága és a Bay Zoltán Kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállása előtt tisztelegve emlékkiállítást és ünnepi eseménysorozatot rendez az intézmény. Szilárd Leó, Teller Ede, Gábor Dénes és más világhírű magyar kutatók neve mellé így Bay Zoltáné is felkerült a Tudósok Csarnokában. E kiváló szakemberekben a közös, hogy munkásságuk alapjaiban változtatta meg saját tudományterületüket.


A nevét kisbolygó őrzi

– Bay Zoltán kutatóprofesszor neve összeforrt a magyar tudással, a legmagasabb szintű kutatói minőséggel. Európában az általa először sikeresen elvégzett Hold-radar kísérlet a magyar űrtevékenység kezdetét, illetve a csillagászat új ága, a radarcsillagászat megszületését is jelentette – hangsúlyozta nyitóbeszédében Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kutatóintézet ügyvezető igazgatója, hozzátéve: a felnövekvő generáció előtt Bay Zoltán példaképként állhat. A tudós nevéhez a magyar Hold-radar kísérlet mellett a fotoelektron-sokszorozó, a fénysebességre alapozott méterdefiníció is köthető. Nevét a Bay Zoltán-díj is őrzi, amit az űrkutatás jeles szakembereinek adományoznak, illetve szintén előtte tiszteleg a (95954) Bayzoltán kisbolygó, amit 2003-ban fedezett fel Sárneczky Krisztián és Sipőcz Brigitta.

A Bay Zoltán Kutatóközpont megalapítása ugyanakkor Pungor Ernő vegyész­pro­fesszor érdeme: az elmúlt 25 év során az intézet sokféle szervezeti formában szerteágazó szakmai tevékenységet végzett, és magyarországi, sőt nemzetközi összehasonlításban is jelentős kutatási tapasztalatra, elismerésre tett szert. Az alapítás évétől kezdve az egyik legfőbb küldetésük a fejlett technológiák és eljárások kutatása, azok széles körű ipari alkalmazása, valamint ezen értékek előállításához nélkülözhetetlen társadalmi, gazdasági és állami erőforrások megteremtése.


Több mint tananyag

– A Csodák Palotája hazánk első tudományos szórakoztató központja, feladatunk, hogy a tudomány csodáin keresztül megszerettessük a természettudományos pályákat a legkülönbözőbb korosztályokkal. Fél éve költöztünk Óbudára, jelenleg jóval nagyobb területen van lehetőségünk bemutatni egy-egy témát, mint a korábbi helyszínen – magyarázza Mizda Katalin, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója. Elmondja azt is, hogy a társadalmilag kényesebb területekkel szintén foglalkoznak. Így például külön terem mutatja be a születés titkait, ami az általános iskola hatodik osztályának tananyaga, ám a környezetismeret-tanárok sokszor olyannyira szemérmesek, hogy egyszerűen átsiklanak e tananyagrész felett. A Csopában azonban lehetőség nyílik felvilágosító óra keretében a hasonló témák feldolgozására, átbeszélésére is.

– Persze nemcsak a terhességről, a születésről kaphatnak nálunk pluszinformációt a diákok, hanem egy-egy szárazabb, elméletibb tanóra kiegészítéseként akár a csillagászatról, robotikáról, a fizika törvényeiről, földrajzról és még számos egyéb izgalmas természettudományos területről. Az idelátogató felnőttek és gyerekek egyaránt azt emelik ki, a Csopa erőssége és különlegessége abban áll, hogy merőben más szemszögből közelít a tudományos témákhoz.


A tűzijáték alkímiája

Mindezt a rendhagyó fizika-kémia óra keretében, az Öveges-teremben magunk is megtapasztalhattuk. A lépcsőzetes elrendezésű előadóban amolyan XXI. századi természettudományos show-t tartott a Csopa egyik fiatal demonstrátora. A közönség javarészt iskoláscsoportból állt, a gyerekek a kezdeti érdektelenség után egyre inkább belefeledkeztek a kísérletek látványába és az azokat követő színes magyarázatokba. Az égést szemléltető kísérletben többek közt láthattuk, hogy a fémsók élénk színekben pompáznak – a kalcium téglavörös, a lítium kárminvörös, a réz zöld –, ami a tűzijátékok látványának alapja is. A száz évvel ezelőtti fotográfusok magnéziumot használtak az exponáláshoz, amolyan őskori vakut, hiszen a magnézium oxigén jelenlétében nagy fénnyel és hevesen ég el. A szárazjég ugyancsak látványossága volt a kísérletnek, ami már önmagában is érdekes: szilárd halmazállapotú szén-dioxid, tűzoltáshoz, élelmiszerek gyors hűtéséhez ugyanúgy használják, mint rendezvények, koncertek, színházi elő­adások kedvelt látványelemeként, ráadásul melegítve szublimál, vagyis azonnal gázzá alakul. Az iskolások egyre hangosabb tetszésnyilvánításából ismét bebizonyosodott: nincs unalmas téma, csak unalmas előadó.

– Igen kicsi a stábunk ahhoz képest, hogy mennyire színes és sokféle programmal, kiállítással, bemutatókkal várjuk a látogatókat. Mindez csupán néhány ember munkája, köztük Paszternák András kutató vegyészé, aki a tudománykommunikációs vezetőnk, illetve Papp Zsolté, aki tudományos oktatási vezetőként tevékenykedik a Csopában, és a tanulásmódszertan területével foglalkozik. A demonstrátoraink a legkülönbözőbb korosztályból kerülnek ki, sok az egyetemista is. A csapatban a közös: mindenkit érdekelnek a természettudományok, és rendkívül nyitottan állnak a tudomány legkülönbözőbb területeihez – magyarázza Mizda Katalin.

Persze a szakmaiság különösen fontos, így minden egyes új egységhez szakértőt is felkérnek: így indult el a Bay Zoltán Kutatóközponttal is az együttműködés, a gyakorlati fizika eredményeit a Csopa Café ismeretterjesztő előadásaiban ismertették meg a közönséggel. Egy évben körülbelül kétszázezren látogatnak el a Csodák Palotájába, ám ahhoz, hogy a központ ne veszteséges, hanem önfenntartó legyen, fel kellene ezt a számot tornázni háromszázezerre – a tematikában megújult rendezvényközpontnak erre minden esélye meg is van.