Hirdetés

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem, a Rákvakcina BVM Kft. és a Széchenyi Alapok – írja utóbbi közösségi oldalán. Mint írják, daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

A felsőoktatási intézmény adja a 2025-ig szóló kutatási projekt komplex laboratóriumi infrastruktúráját, a finanszírozási hátteret pedig a hazai vállalatok tőkefinanszírozásában élen járó Széchenyi Alapok biztosítja.

A kemoterápiás gyógyszeres kezelések kifejezett toxicitásuk és jelentős költségeik ellenére gyakran nem hozzák meg a kívánt eredményt, az átlagos túlélés gyakran csak hónapokban mérhető”

– olvasható.

Korábban írtuk

Prof. Dr. Sótonyi Péter az együttműködési megállapodás aláírásakor elmondta, az immunterápia az állatorvosi gyakorlatnak már napjainkban is szerves része, hiposzenzibilizáló kezeléseket régóta használnak társállatok allergiás megbetegedéseinek enyhítésére.

Az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft. szellemi tulajdonát képező immunterápiás know-how továbbfejlesztésében, illetve lehetséges állatgyógyászati alkalmazásában működik együtt a társasággal. 

Horváth László, a Rákvakcina BVM Kft képviselője elmondta, hogy a projekt három szakaszban valósul meg.

  • Az I. ütemben az Egyetem kutatóinak szakmai közreműködésével az eljárás hatékonyságát igazolják, illetve dokumentálják a tudomány követelményei szerint.
  • A II. ütemben – az I. ütem eredményeitől függően – szélesebb körben folytatódik a vakcina klinikai vizsgálata és tökéletesítése.
  • A projekt III. ütemében, amennyiben ezt az állatkísérletek tudományos eredményei engedik, megkezdődik a vakcina humángyógyászati célú fejlesztése.

A Rákvakcina BVM Kft. a magyar gazdaságba befektető Széchenyi Alapok portfóliócége.

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója kijelentette, a projekt mögött álló tudományos és gazdasági szakemberek, valamint eredményeik jelentik a garanciát arra, hogy ez az egészségtechnológiai befektetésünk is sikeressé váljon, hozzájárulva Magyarország négy- és kétlábú lakóinak egészségéhez.

Az együttműködés célja a két elismert kutató, Prof. Dr. Hidvégi Máté biokémikus, a humánonkológia kiegészítő terápiájában alkalmazott Avemar feltalálója és Dr. Jankovics István virológus által kifejlesztett „Lisanext” eljárás állatokon való tesztelése az Állatorvostudomány Egyetemen és az eljárás közös továbbfejlesztése.

A projekt keretében daganatos kutyákon, páciensre szabott kezelések zajlanak majd. A vizsgálatok során a kutatók az eltávolított daganatokból tisztított antigént állítanak elő, amelyeket visszajuttatva az állatokba, majd immunsejtjeiket farmakológiailag aktiválva úgynevezett autológ vakcinát fejlesztenek. Az előzetes vizsgálatok egereken nagyon kedvező eredményekkel zajlottak, a legtöbb állatban a tumorok teljesen visszafejlődtek.

A kutatási projekt során szerzett ismeretek elősegíthetik a daganatos betegségek biztonságos és a jelenleg alkalmazott eljárásoknál hatékonyabb kezelését, illetve hozzájárulhatnak a humánegészségügyi fejlesztésekhez is, foglalta össze a Mandiner.