Meddig bírja még a rendszer szusszal? Ez a nagy kérdés, amelyet a pénzügyi szektor előrelátó megfigyelői, akiket meglephet a rendszer látszólagos kitartása, feltehetnek maguknak. Mint egy gigantikus Titanic, a rendszer is léket kapott, lassan süllyed, de közben azt az illúziót kelti, hogy minden a legnagyobb rendben van. Naponta újabb és újabb lékek keletkeznek a hajótesten, és mi azt várjuk, amelyik majd fatális lesz. Van azonban néhány bizonyosság: 1.) A rendszer addig fog kitartani, amíg fennmarad a bizalom iránta. 2.) A pénzügyi szereplők nagyon nagy többsége azt akarja, hogy a lehető legtovább kitartson. 3.) A bizalom elvesztéséhez szükség van egy kiváltó tényezőre. 4.) A jelenlegi környezet olyan, hogy az összeomlás nagyon brutálisnak ígérkezik.

Mi lehet ez a kiváltó tényező? A múltban a válságtényezők mindig annak a felismerése nyomán manifesztálódtak, hogy a reálgazdaság jövedelmezősége elmaradt a piac elvárásaitól. Két legutóbbi példát idézve, az internetbuborék akkor durrant ki, amikor a befektetők rájöttek, hogy a virtuális térben túlzottak a profitra vonatkozó elvárásaik, az ingatlanpiaci (subprime) buborék pedig akkor, amikor a befektetők azzal szembesültek, hogy a pénzügyi mérnökség által kergetett délibáb ellenére a szegények képtelenek törleszteni azokat a hiteleket, amelyeket sohasem kellett volna megkapniuk, és hogy az amerikai ingatlanárak nem növekedhetnek az égig, miközben a lakossági jövedelmek már jó ideje stagnáltak, sőt a vásárlóerő-paritás indexe – az amerikai gazdaság egészét jellemző szisztematikus sminkelés ellenére – valójában csökkent.

Jelenleg az a mindeddig példátlan helyzet áll fenn, hogy a pénzvilág teljesen elszakadt a gazdasági valóságtól. Ezt bizonyítja az is, hogy például az Egyesült Államokban még sohasem volt ilyen magas az elutasított hitelkérelmek aránya, mint 2015 első negyedévében („There Are Big, Big Problems” – The Shocker Crushing The Economy Revealed”, zerohedge.com, 2014. április 13.). Egy másik nagyon megbízható amerikai jelzőszám a faanyagárak és az ingatlanindex összehasonlítása, amely alapján teljesen egyértelmű, hogy a tengerentúli ingatlanpiacon nyoma sincs fellendülésnek. Normális esetben ennek már önmagában is aggodalmat kellett volna kiváltania, az amerikai tőzsdeindex azonban közömbös maradt, és tovább emelkedik. A történelem folyamán még sohasem volt ilyen magas a hitelre vásárolt részvények aránya és a vállalkozások által saját részvényeik megvételére költött összegek szintje.

Ami az EU „legbetegebb emberét”, Görögországot illeti, pontosan egy évvel ezelőtt ismét a piacokon kunyerált kölcsönért (sőt a kereslet nyolcszorosa volt az ajánlatnak, és a pénzügyi sajtó a görög válság végéről cikkezett). A görög helyzet még sohasem volt ilyen drámai, mint manapság, és emlékezetes módon néhány éve az EU súlyos válságon ment át Görögország miatt sokkal kevesebbért. Most azonban a piac nem mutatja semmi jelét a nyugtalanságnak.

Ugyanakkor a világ összes államkötvényének 53 százaléka kevesebbet jövedelmez 1 százaléknál, 5300 milliárd dollárnyi államkötvény pedig a negatív tartományban van, ennek 60 százaléka európai. Ebben a környezetben, ahol nincs elég szuverén adósság ahhoz, hogy az Európai Központi Bank (EKB) megvalósíthassa felvásárlási programját, a bankok magas árat kérhetnek tőle az állampapírokért, de akkor tele lesznek készpénzzel, amellyel nem tudnak mit kezdeni (persze az ő szempontjukból túlságosan kockázatos lenne kölcsön adni a reálgazdaságnak). Így aztán egymás között kölcsönöznek az úgynevezett repo-piacon. A probléma csak az, hogy a piac jó állampapírokat követel biztosítékként, az ilyenek viszont ritkák. Így az EKB kénytelen nagyon rövid távra kölcsön adni a bankoknak azokat a kötvényeket, amelyeket majd visszavásárol tőlük (ami önmagában is abszurdum), hogy lehetővé tegye számukra európai biztosítékok birtoklását, elkerülendő az 5500 milliárd eurót képviselő repo-piac megbénulását. A legfőbb spekulációs forrásnak számító származékos ügyletek (derivatívák) piacán kulcsreferenciának tartott Euribor 3M rátája (az európai bankok közötti euró hitelkamatok három havi átlagolása) a történelem folyamán először negatív, más szóval a bankok egymásnak fizetnek, hogy egymásnak kölcsönözzenek! Néhány éve ez a teljesen valószerűtlen helyzet világméretű összeomlást okozott volna, de a piac most közömbös maradt.

Ahogyan arra a hírre is, hogy az egyik legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő, a Kaisa Group fizetésképtelenséget jelentett 2,5 milliárd dolláros külföldi adóssága aktuális törlesztőrészlete tekintetében. Egyébként a kínai ingatlanpiaci megabuborék egyre több jelét mutatja a kidurranásnak. Ugyancsak első ízben fordult elő, hogy egy kínai állami vállalat, a nap- és szél­energiában utazó Baoding Tianwei csődbe ment. Első hallásra talán meglepőnek tűnhet, de a kínai vállalkozások eladósodási szintje eléri a 14 200 milliárd dollárt (meghaladva az amerikai vállalatok 13 100 milliárdos szintjét). Normális esetben ennek álmatlan éjszakákat kellene okozni mindazoknál, akik beruháztak Kínában, de most nyoma sincs nyugtalanságnak. Hosszasan folytathatnánk még azon tényezők felsorolását, amelyeknek normális esetben egy újabb pénzügyi összeomlást kellene kiváltaniuk, de az igazi kérdés az, hogy vajon miért nem reagál a piac?

Tény az, hogy a világ központi bankjai 22 ezer milliárd dollárnyi aktívákat (vagyonelemeket) birtokolnak, vagyis az amerikai és a japán GDP együttes volumenének megfelelő összeget. Ez abszolút rekord, és biztos támpontot nyújthat a várható pénzügyi-gazdasági krach kiváltó tényezőjére vonatkozóan, amely mindenképpen a központi bankokhoz fog kapcsolódni. Momentán a piac meg van róla győződve, hogy nem számít a reálgazdaság, mert a központi bankok úgyis fel fogják vásárolni mindazt, ami a katasztrófa elkerüléséhez kell. Súlyos tévedés! A bizalom azon a napon fog elillanni, a rendszer pedig összeomlani, amikor a piac felfedezi, hogy a központi bankok mögött álló háttérhatalom átfogó monetáris reformot akar, és ezt csak egy kolosszális méretű káosz közepette valósíthatja meg, amelyet ugyanezen központi bankok fognak kirobbantani, elszabadult hajóágyúként viselkedve a financiális Titanic fedélzetén.