Hirdetés

Újabban a gázai tragédia elhomályosította azt a még tragikusabb tényt, hogy az ukrajnai testvérháborúban immár két éve gyilkolja egymást a világ legveszélyeztetettebb demográfiai kisebbsége, a világnépesség alig 2 százalékát (!) képviselő javakorabeli (20–40 éves) fehér férfi, eddig több százezres veszteséget okozva önmagának. Mára jelentősen mérséklődtek az ukrán–NATO-győzelemhez fűzött nyugati vérmes remények. Mivel Putyin szilárdan tartja a hatalmát, az amerikai üzleti körök hivatalos orgánuma szerint ideje véget vetni az Oroszország vereségéről való fantáziálásnak. (It’s time to end magical thinking about Russia’s defeat, wsj.com, 2023. 11. 16.) Annál is inkább, mert az Oroszország gazdasági-pénzügyi megfojtását célzó nyugati szankciók hatástalannak bizonyultak, és például októberben több bevételre tett szert kőolajexportból, mint a háború előtti bármelyik hónapban (Russia made more money from oil exports in October than it did in any month before the Ukraine war, businessinsider.com, 2023. 12. 11.). Sőt mi több, a tavalyi évet 75 milliárd dolláros többlettel zárja (Bloomberg), miközben az USA 2000 milliárd dolláros hiánnyal (The New York Times).

Az USA (hivatalos) államadóssága jelenleg 34 ezer milliárd dollár, de az összes fizetési kötelezettségeit beleszámítva „valószínűleg 250 ezer milliárd dollár körül” van (zerohedge.com, 2024. 01. 02.). Ez az USA éves GDP-jének a tízszerese. Nem csoda, hogy újabb kongresszusi felhatalmazás – vagyis további ex nihilo pénznyomtatás – nélkül az amerikai kormánynak egész egyszerűen nem maradt pénze Ukrajna támogatására (White House: No money left for Ukraine aid without bill from Congress, yahoo.com, 2024. 01. 04.). Ez azért is érdekes, mert alig két hónapja még Janet Yellen pénzügyminiszter a szerinte „rendkívül jól” teljesítő amerikai gazdaságra hivatkozva azt állította, hogy az USA egyszerre Izraelt és Ukrajnát is pénzelheti (The US can afford to give money to both Israel and Ukraine since its economy is doing „extremely well”, Janet Yellen says, businessinsider.com, 2023.10.16.).

Ráadásul nemcsak az amerikai költségvetés van ilyen legatyásodott állapotban, hanem az európai NATO-szövetségesek hadereje is. A brit haderő Európa legnagyobb katonai költségvetésével talán egytucatnyi használható nagy hatótávolságú tüzérségi löveggel rendelkezik, és a meglévő 227 harckocsijából csak 157-et lehet 30 napon belül bevetni, és talán csak 40 teljesen működőképes. Franciaországnak a következő legnagyobb katonai büdzsével Európában alig 90 nehéztüzérségi lövege van, körülbelül annyi, amennyit Oroszország havonta veszít az ukrajnai harctéren. Nemrég a francia LCI tévében Michel Goya ezredes kijelentette: „Maximum két hétig tartanánk ki (egy orosz támadással szemben)” (Twitter, 2023. 09. 30.). Történnie kellett valaminek, mert ugyancsak az LCI tévében Michel Yakovleff tábornok egy évvel ezelőtt még ezt mondta: „Putyin hadserege szerencsétlen fickók hadserege, amelyet hülyék irányítanak, ez az orosz hatalom valósága” (Twitter, 2022. 11. 06.). A német hadseregnek két napra elegendő a lőszere. A Bundeswehr most 180 ezer fős, és alig 200 harckocsija van, amelyeknek valószínűleg csak a fele működőképes, és az ország ipara havonta legfeljebb hármat tud gyártani.

Európa fegyvergyártó ipari kapacitásának nagy része mára egész egyszerűen leépült, miközben Észak-Korea, ez a 25 millió lakosú és állítólag koldusszegény diktatúra több mint egymillió lövedéket szállított Oroszországnak. „Bár a NATO-országok együttes gazdasági és ipari ereje elhomályosítja Oroszországét, mégis hagyjuk magunkat túlszárnyalni” – sopánkodik Rasmussen, a NATO korábbi főtitkára (Alarm grows over weakened militaries and empty arsenals in Europe, wsj.com, 2023.12.11.). Ez minden bizonnyal az egyik legnevetségesebb kijelentés az egész ügyben. A nyugati gazdasági hatalmat a GDP-vel mérik, mesterségesen felfújva az adósságbuborékkal, amely csak a boomerek nyugdíjának és a színes bőrű megszállók szociális rendszerének finanszírozására szolgál. A nyugati szolgáltató gazdaságok zöme abból áll, hogy túlárazott gagyikat adnak el egyre barnább tömegeknek, amelyeknek a fogyasztása az ingyenpénzen alapul. Ami a fegyvergyártást illeti, Oroszország megőrizte azt az ipari bázist, amely korlátlan erőforrásainak és know-how-jának köszönhetően lehetővé teszi számára, hogy nagy mennyiségben olcsó fegyvereket gyártson.

Korábban írtuk

Oroszország az egész Nyugattal harcol egy proxyháborúban 1700 kilométeres frontvonalon a kezdetben 1,3 millió fős, ám jelenleg már 400 ezernél is kevesebb aktív katonát számláló ukrán hadsereggel szemben, amely 2022 februárjában Európa legnagyobb páncéloshaderejével rendelkezett: 16 ezer páncélozott járművel, beleértve 2100 tankot is, egy olyan területen, amelyet 9 éven keresztül készítettek fel a háborúra a világ legkiterjedtebb sáncvonalával Európa második legnagyobb országában, amely 2021 novembere óta folyamatos nyugati hírszerzési, műholdas, katonai és erőforrás-támogatást kap.

Az „Oroszország még a gyönge Ukrajnát sem tudja bevenni!” érvelés lazán figyelmen kívül hagyja, hogy minden nagyobb csata orosz győzelemmel végződött, és Ukrajnának egyetlen csatasikere sem volt annak ellenére, hogy 520 milliárd dollárnyi támogatást és katonai felszerelést kapott. Legutóbbi sokat reklámozott ellentámadása is, amely 2023. június 4-én kezdődött, végül teljesen kifulladt, noha Biden ennek sikerében bízva „nagy mellénnyel” kijelentette, hogy „Oroszország már elveszítette a háborút” (Vladimir Poutine „a déjá perdu la guerre” en Ukraine, affirme Joe Biden, france24.com, 2023. 07. 14.). A német gyártmányú Leopard 2 harckocsinak kellett volna megfordítania a csaták menetét, de mostanra már majdnem mindegyik megsemmisült vagy elromlott (Ukraine’s Leopard 2 tanks are nearly all destroyed or broken, rmx.news, 2024. 01. 03.). Mindezek fényében nagyon úgy tűnik, hogy Ukrajna számára az idén sem terem sok babér a harcmezőn, még ha Zelenszkij és a NATO kész folytatni is a háborút az utolsó ukrán férfi haláláig.