Ukrajna gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettese, Tarasz Kacska közölte, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnél Kijev beperli Lengyelországot és Magyarországot, amiért azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat. „A mi szemünkben Magyarország, Lengyelország és Szlovákia intézkedései az Európai Bizottsággal szembeni teljes bizalmatlanságot jelentik” – állapította meg Kacska úr egyébként helyesen.

Hirdetés

A bizalmatlanság az Európai Bizottsággal szemben valóban már régóta fennáll, sőt fokozódik.

Azt is mondta Kacska úr, hogy onnan Ukrajnából úgy látják, „sok éven át az Európai Bizottság volt az, amely az egész unió kereskedelempolitikai intézményeként működött. És mi ezen az alapon dolgoztunk velük. Budapest és Varsó rendszerszintű megközelítése, miszerint figyelmen kívül hagyják az uniós intézmények álláspontját a kereskedelempolitikában, szerintem általában véve problémát jelent majd az EU számára.” Ez színtiszta hazugság, elég csak a szuverén magyar „kereskedelempolitikára” gondolni, de a probléma valóban fennáll. Gondoljunk csak az Északi Áramlat vezeték felrobbantására, a migrációhoz való eltérő viszonyulásra, a háború finanszírozására vagy a pedofília körüli harcokra.

Talán, ha itt megáll, nem kellene Kacskával foglalkoznunk, de sajnos folytatta. Elmondta, hogy Kijev azért perli be a Kereskedelmi Világszervezetnél a szóban forgó országokat, hogy az egész világ lássa, az EU tagállamai hogyan viselkednek a kereskedelmi partnerekkel szemben. És nem szakadt rá az ég.

Pontosan emlékszünk, hogy az Európai Unió egyik alappillére máig éppen az a vámrendszer, amelynek révén az unió tagországai védik saját belső piacaikat. Az unió határain belül pedig komplex támogatási rendszerekkel igyekeznek egyensúlyba hozni például a fejlettebb és a gyengébb mezőgazdasággal rendelkező országokat. Hasonló jelentőségű döntés volt a máig feltáratlan hatású, génmanipulációval kezelt növények vetésének tilalma is.

Kacska most azon háborog, hogy az Európai Unió azon országai, amelyek mezőgazdaságát tönkretenné az Ukrajnában döntően amerikai cégek által termelt GMO-s gabonadömping, nem hajlandók ezt elfogadni, és megvédelmezik saját termelőiket. Az arrogancia, ahogy ez a gabonaügynök fenyegetőzik, elképesztő és felháborító. Mintha egy piaci árus akarná perrel fenyegetni az egyik vevőt, amiért az nem tőle, hanem egy másik kofától vette meg a vegyes zöldséget és a krumplit.

Kacska dühöngésének az a torz információ ad alapot, miszerint úgy gondolja, az Európai Unió időközben földrészállammá lett, aminek kormánya is van, az Európai Bizottság, következésképpen egyetlen uniós tagállam sem engedheti meg magának, hogy dacoljon a központi akarattal, mert hogyan néz az ki, hogy a kormányok kötnek egy kétoldalú üzletet, aztán egy-két megye megtagadja annak végrehajtását.

Alapjában véve hálásnak kell lennünk Kacska kereskedelemért felelős ukrán képviselő kirohanásáért, mert feltehetően nem az ujjából szopta, hogy az Európai Bizottság kormánynak érzi magát. Feltehetően őt így tájékoztatták, amikor bizalmas körben megkötötték az évszázad üzletét: a szegény éhező afrikaiaknak szánt gabonával tönkreteszik a kelet- és közép-európai mezőgazdaságot, miáltal totális előnyt adnak az Ukrajnában előállított amerikai termékeknek. Cserébe valakiknek valakik majd nagyon meg fogják ezt hálálni.

Korábban írtuk