A magyarországi demokrácia állapotát bíráló Sargentini-jelentés kapcsán Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy a jelentés készítőjének már csak azért sincs igaza, mert korábban Izraelt és a Netan­jahu-kormányt is kritizálta, márpedig az efféle nézetek az antiszemitizmus új formáját jelentik, tehát „a modern antiszemitizmus központja Brüsszelben van”. Ami azt illeti, a periférián sem fényesebb a helyzet.Németországban az utóbbi évtized során jelentősen növekedett az antiszemita tartalmak mennyisége az interneten: 2007-ben a német netezők alig 7,5 százaléka osztott meg ilyen tartalmakat, tavaly viszont már a 30 százalékuk. Ráadásul a közösségi hálókon szervezett antiszemitizmusellenes kampányok csak olajat öntenek a tűzre, mennyiségüket és hangvételüket tekintve is fokozott és szélsőséges reagálásra késztetve a netezőket. Az Izraellel kapcsolatos antiszemitizmust gyakran társadalmilag elfogadhatónak tartják, ezért kevés ellenállásba ütközik a közvélemény részéről. Mindazonáltal nem ez a zsidóellenes gyűlölködés legelterjedtebb formája, az antiszemita tartalmak 55 százaléka ugyanis klasszikus antiszemita toposz, mint pl. „a zsidók jelentik a legnagyobb csapást az emberiségre”.

Aggasztó tény, hogy az internetes antiszemitizmus globális növekedése nem szélsőséges elemektől és nem is muszlimoktól ered, vagyis a zsidóellenesség behatolt az átlagos társadalom rétegeibe. (Allemagne: L’antisémitisme devient courant sur la Toile, révéle une étude, fr.timesofisrael.com, 2018. július 18.) A Britanniában dühöngő zsidógyűlölet elől évente százával menekülnek a zsidók külföldre. A jelenség figyelésére szakosodott szerv szerint havonta átlag száz antiszemita incidens történik. Sokat romlott a helyzet azóta, hogy az anticionista és palesztinbarát Jeremy Corbyn került a Munkáspárt élére, olyannyira, hogy a helyi zsidó lapok szerint egy általa vezetett kormány „egzisztenciális fenyegetést” jelentene az ottani zsidó életre. Az egyik zsidó közösségi vezető úgy véli, hogy az antiszemitizmus mára a fősodratú politika és élet részévé vált a szigetországban. (Anti-Semitism is so bad in Britain that some Jews are planning to leave, cnn.com, 2018. augusztus 17.)

Nem csoda, hogy az izraeli hadügyminisztérium létrehozott egy „parancsnoki központot”, amely mesterséges intelligenciával szemmel tartja a Facebookot és a Twittert, és az ezeken kiszűrt, napi tíz­ezer (!) antiszemita bejegyzést közzéteszi, hogy a posztolókat „megszégyenítve jobb viselkedésre” késztesse őket, a felelősségre vonásuk érdekében pedig továbbítja azokat az adott európai országok titkosszolgálatainak és rendőri szerveinek. (WikiLeaks, twitter.com, 2018. szeptember 15.) Egy hónapos próbaüzemelése során a Kiber-antiszemitizmust Figyelő Rendszer (ACMS) megállapította, hogy a világ legantiszemitább városai Santiago de Chile, az ukrajnai Dnyipro és Bukarest, Nyugat-Európában pedig Párizs és London. (Israël détecte l’antisémitisme en ligne en temps réel, jforum.fr, 2018. január 30.)

Az internetes szólásszabadság védelmében rendezett konferenciáján a UKIP brit nacionalista párt EP-képviselői együtt parádéztak azzal a skót férfival, aki a kutyáját Sieg Heil! és Gázt a zsidóknak! felkiáltással náci karlendítésre idomította, és a jelenetet megosztotta az interneten. A skóciai zsidók képviseleti szervének vezetője szerint „a fenyegetés a zsidó közösség ellen irányult”, és Mark Meechant annak rendje és módja szerint el is ítélték 800 fontos pénzbírságra. Azóta viszont sokan a szólásszabadság mártírjának tekintik, és fellebbezési költségeinek fedezésére 200 ezer dollárt kalapoztak össze számára. (Parlement européen: UKIP reçoit le dresseur de chien au salut nazi, fr.timesofisrael.com, 2018. szeptember 17.)

Moldovában egy volt miniszter „tolvajnak” nevezett egy polgármestert a Facebookon, és azt is felrótta neki, hogy nem tanult meg románul. Az illető Izraelben született, majd szüleivel visszatelepült Moldovába, mellesleg pedig bankvezérként egymilliárd dolláros kárt okozott az országnak, csaknem csődbe döntve az államháztartást, ami miatt 7 és fél év börtönbüntetésre ítélték. A helyi zsidó közösség „gyűlöletbeszédnek” nyilvánította az exminiszter kifakadását. (Moldovan Jews slam ‚hate speech’ after tirade against convicted Jewish mayor, timesofisrael.com, 2018. augusztus 10.)

Svájcban a zsidó turisták időről időre idegenforgalmi szakemberek és szállodások célkeresztjébe kerülnek. Legutóbb a kulturált viselkedési szabályok betartására kapacitálták őket, például arra, hogy ne dobálják el a pelenkákat, és ne szemeteljenek az erdőkben. Tavaly az egyik davosi szállodás plakáton noszogatta „zsidó klienseit”, hogy az uszoda használata előtt használják a tust. Az izraeli külügyminiszter felszólította a svájci hatóságokat, hogy diszkrimináció miatt indítsanak eljárást ellene. (Un fonctionnaire du tourisme suisse se plaint du comportement de clients juifs, fr.timesofisrael.com, 2018. augusztus 7.)

A chilei erdőfelügyelet vezetője bírálta az „izraeliták rossz kulturális viselkedését”, mert a statisztikák alapján az utóbbi öt évben az ország nemzeti parkjaiból kiutasított 36 személy közül 26 „izraelita” volt, akiket agresszív magatartásuk és a szabályok megszegése miatt sújtottak ezzel a retorzióval. A helyi zsidók ernyőszervezete szerint az efféle általánosítás gyűlöletkeltő és diszkriminatív. (Chilean official: ‚Israelite’ tourists cannot be barred, can be expelled from hostels, jta.org, 2017. február 16.)

Az orosz bíróság eltiltotta az egyik fagy­laltgyárat a „Szegény zsidó” márkanevű termékük forgalmazásától, mert a helyi zsidók rasszistának tartották az elnevezést. (Russian court orders ‚poor Jew’ ice cream line pulled, jta.org, 2018. augusztus 10.) Eric Trump, az amerikai elnök kisebbik fia szerint Bob Woodward újságíró azért írt könyvet a Trump-elnökségről, hogy „három sékellel többet keressen”. A sékel kifejezés használatát egy pénzsóvár cselekedet leírására egyesek antiszemitizmusnak minősítették. (Eric Trump: Woodward wrote book to „make three extra shekels”, nypost.com, 2018. szeptember 12.) És így tovább, és így tovább, ugyanerre a sémára, időtlen idők óta, az idők végeztéig…