Egy gyorsétteremben ülök. Jól van, előfordul az emberrel. Csülöknek az Elátkozott partból az volt a szabálya, amit maga elé állított, hogy Márta napján nem lopott. Én hoztam egy döntést, hogy évente kétszer szabad az embernek beülni egy gyorsétterembe. És már 2022 van.

Szóval ülök a mustár-ketchup hegyeimmel, rágok, nyelek, és fülelem a mellettem folyó beszélgetést.

Hirdetés

Szemközt négy-öt fős társaság. Lehetnek huszonévesek. Az egyik leányzó most épp azon röhög, hogy egy idős sztárnak egy nála évtizedekkel fiatalabb nővel lesz közös gyereke, és hogy ez a lány fiatalabb a színész legidősebb gyerekénél. És hogy ez borzalom. Meg szánalmas. Megjegyzem, ma mindig mindenre azt mondják, hogy szánalmas. Késett a busz, rossz egy törvény, elvált, megházasodott, húsz év óta ugyanarra a pártra szavaz, minden ciklusban másik pártnak híve, sok a haja, alig van haja, félrelépett, soha az életében nem lépett félre: szánalmas. Na, ez az internetes világ egyik átka. Néhány jelzőre csökken a szókészlete az embernek. Szóval igen, ez a történet szánalmas, és a többiek is mondják, hogy ez kínos.

Nicolas Cage harminc évvel fiatalabb felesége babát vár. Ez a nagy hír, ami szerintük kínos. Kivettem később a beszélgetésből, és rá is kerestem, mi az, ami ennyire durva. „Hivatalos a hír: az 57 éves színész, Nicolas Cage és a nála 30 évvel fiatalabb felesége, Riko Shibata gyermeket vár.” Borzalom. A korkülönbség. Meg a fia idősebb. Kicsit összekülönböztek, hogy a színész fia szánalmasabb-e, maga a színész vagy az új nő, de mindenképp borzalom. Ilyet nem lehet. Nézem a szónoklót, rajta kis jelvény. Szép, színes szivárványbetűk. „A család az család.”

Eltöprengtem. Ilyenkor a család az nem család? Ha homokossal jön össze, azt el kell fogadni. Ezt nem? Ha két férfi, két nő, egy férfi és egy kutya, az család. Úgy látszik, a berögözött előítéletek tovább élnek, és az elfogadás kizárólag addig tart, amíg valamire felülről rámutatnak: fogadd el! A többi a szokott emberi irigység.

Korábban írtuk