A megbukott neoliberalizmus jelmondatát Horn Gyulától kaptuk: „Lehet, hogy nem erkölcsös, de jogszerű”. Ebben a mondatban benne van minden, ami visszataszító, aljas és ártalmas, ami a válságot okozta, s amire Orbán Viktor lényegében ezt felelte, az új világban ami nem erkölcsös, az nem lehet jogszerű: vissza kell építeni az állam tekintélyét és szabályozó erejét. A közjót kell érvényesíteni a profitérdekkel, magánérdekkel szemben. A világnak ki kell józanodnia a féktelenség imádatából. „Körvonalazódik a józanság kora”, a pénz és az ideológiák helyett az ember kerül majd a középpontba.

„Konkrét emberek okozták a válságot, nem a rendszerek. Nem elvont elméletek, hanem valóságos személyek csaltak”, ezért szükségképpen új emberek vezetik majd az új világot. A régi rend szétzilálódott, ezért az új világra kell berendezkedni, s akik vágytak a változásra, azok reménykedhetnek. Az embereket be lehetett világméretű szinten csapni, de „az új korban következmény nélkül már nem lehet. Rend lesz, biztonság lesz”.

A kapzsiság korának szlogenje ez volt: „van az a pénz…” Hogy pénzben minden kifejezhető. Ám ez életveszélyes hazugság. Erre válaszul hangzott el az a mondat, amely a helyszínen hosszú vastapsot kapott: „Nincs az a pénz! Nincs az a pénz, amiért odaadnánk a becsületünket, a hazánkat.”

A megújulás átrajzolja a politikai, gazdasági, sőt a földrajzi térképeket is. Talán még a kapitalizmus neve is megváltozik. A világ gazdasági újrafelosztása jön, megváltoznak a politikai és hatalmi erőviszonyok. Bár baljós jel, hogy a felemelkedő hatalmak dollármilliárdjaikat katonai kiadásokra költik. Kínában már 15 százalékkal növelik a katonai kiadásokat, Orbán Viktor mégis a reményre tette a hangsúlyt, arra kérve a fiatalokat, hogy ne hagyjanak itt bennünket, mert minden korszakváltáskor ők a jövő nagy harcosai.

A változáshoz rájuk is szükség lesz. „Summa summárum, azt akartam ebben az egy órában elmondani, hogy mi nem legyőzni akarjuk a kormányt meg a politikáját. Túl akarunk rajta lépni. Mit is jelent ez? 1990-ben volt bennünk kellő bátorság, hogy bejelentsük, területi követeléseink vannak.

Visszaköveteltük saját országunkat. A régi világ emberei kapkodták a levegőt. Két év múlva pedig integettünk a távozó szovjet csapatoknak”. A helyzet tehát ismerős: „ma is területi követeléseink vannak. A hazánkat akarjuk visszakapni azoktól, akik magánvállalatként kezelték, és csődbe vitték az országot.”

Lendvai Ildikó a Népszabadságban egész oldalas hirdetésben kevesellte Orbán Viktor szavait. Pedig a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség elnöke egy beszédben ilyen sokat még soha nem mondott: túl a viharzónán van egy élhető új világ. Bírni fogjuk, és átjutunk. Ennél többet nem lehet mondani. Mert valóban. Ha kibírtuk eddig, bírni fogjuk. És átjutunk.

Bencsik András