Pol Pot (születési nevén Szaloth Szár) életéről olvasgatok. A későbbi diktátor Párizsban végezte el az egyetemet, ott szívta magába az ideológiát a tökéletes egyenlőségről – akkor még vélhetően az LMBTQ- és a transzideológia nem tartozott a tételek közé –, majd kis bukdácsolás után hazaruccant megvalósítani az eszmét. A fővárost, Phnom Penht 1975. április 17-én foglalták el – ekkortól számíthatjuk a Vörös Khmer rémuralmát.

Hirdetés

Pár nap alatt aztán a teljes várost kiürítették, még a kórházakban fekvő betegeket is kiráncigálták, és fegyverrel állították a menetoszlopba. Mindezt azért, mert a városi lakosságot potenciális ellenségnek tekintették. Pol Pot élősködőnek ítélte a városi réteget, így kiadta a parancsot, hogy minden embernek a mezőgazdaságban kell hasznosnak lennie. (Javaslom megfontolásra ezt azoknak, akik a nemzeti oldalon is hisznek abban, hogy a város az rossz, bezzeg tanyán szakrálisabb.) Halál járt szemüveg viselésért, kérdezősködésért, színes ruha hordásáért, aki pedig vietnámival élt vegyes házasságban, annak saját kezűleg kellett megölnie a társát – bár ezt furcsállom, hisz magát a családot is felszámolták.

Hogy ez miért is érdekes? Hát a Krúbi miatt, akitől hangos a média, és aki tiltakozik a diktatúra ellen. „Törpe Orbán-figurát lengetett Krúbi a Szigeten, és zúgott a »mocskos Fidesz!«” – írja a Telex, aki Krúbi mellett küzd a diktatúra ellen. (Függetlenül.) Megjegyzem, azóta tudom, hogy az ürge létezik, mióta láttam, hogy tele van a sajtó azzal, hogy küzd a diktatúra ellen. Azt írják, sokan voltak a bulin, ezek szerint sokan lázadnak a diktatúra ellen, és jó hangosan. (Nem úgy, mint a kambodzsai tanár, aki csendben könyörgött az életéért, mielőtt kivégezték egy verseskötet miatt.) De rendben. Elnyomás van, ami ellen ő k…aanyázással küzd. De egyet nem értek. A huszárruhának – amit hord – mi köze a Fideszhez? És a trikolórnak? Miért kell utálni mindent, ami magyar? A zászló is Orbán? Valaki magyarázza már el!

Korábban írtuk