Gondoltam, elküldöm a fenébe az N1 TV-n induló vitaműsort, ahol Kálmán Olga kezdi új tündöklését, de amíg a hírt olvastam a 24.hu-n, rájöttem, annyira nem érdekel, hogy nehéz lesz belőle olyan írást kanyarítanom, ami érdeklődést vált ki az emberekből.

Fotó: Emma Hallberg, Instagram

Szóval amint kattintgatok, a nem túl színvonalas oldal elém tolta a következőt: „Rengetegen kiakadtak a svéd modell új fotóin, kitalálod, miért rasszisták ezek a képek?” Tehát nem az a kérdés, hogy rasszisták-e, mert persze, hogy azok, ez olyan, mint a metoo, bemondásra megy, hanem azt kell kitalálni, hogy miért? No, nézzük!

„Az Instagramon több mint 200 ezer követővel rendelkező svéd modellre, Emma Hallbergre valóságos össztűz zúdult, miután kiderült, hogy ő valójában egy fehér lány, aki feketének tetteti magát. Ez pedig bizony a kulturális kisajátítás iskolapéldája. Sőt, sokan odáig mennek, hogy rasszistának nevezik a lányt, aki szándékosan úgy öltözik, úgy hordja a haját, ahogy a feketék szokták.”

Jó, most nem megyek abba bele, hogy akkor rasszista volt Michael Jackson is, aki kínok keservét erőlködte össze, hogy műtétről műtétre fehérebb legyen, meg ilyen alapon rasszista a teljes múlt század közepi zeneipar is, ahol az összes néger a fehérek öltözködését, nyakkendőjét, stílusát másolta, én inkább az elmebeli kérdést firtatom. (Eleve unom ezt a rasszista stigmát. Az ember legyen büszke arra, ami. Én fehér ember vagyok, büszke vagyok rá, és a fehér kultúra érdekei fontosak számomra, a feketék érdeke és kultúrája meg nem. Ha ez rasszizmus, vállalom.) Szóval mennyire beteg dolog, ha az ember magát másnak állítja be. Mi értelme annak, hogy egy 16 éves srác görnyedten járjon, botot markoljon kezébe, és egy hamisított zárójelentést lobogtatva eljátssza az SZTK-ban a nyugdíjast. Mi értelme annak, ha a búbos banka utánozza a csirkét? Az ilyesmit valaha elmekórtani kezeléssel díjazták, csak nálunk a bolondházat is bezáratta egy ember.

Hogy ki? Hát Gyurcsány Ferenc, aki milliárdos létére hajléktalant játszik az utcán.