Hirdetés

„Két területen spórolnak egyszerre: kevesebb vírusteszt, kevesebb nyugdíjas. Ügyes.” Ezt a cinikus mondatot a balos körökben máig népszerű Vágó István (DK) posztolta ki a Facebookra, még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt.

Az idős emberek halálával viccelődő DK-s elnökségi tag ekkor még nem tudta, hogy gúnyos próféciája bumerángként üt vissza. Röviddel ezután a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon a koronavírus-járvány egyik gócpontjává vált. Május közepéig 44 gondozott halt meg koronavírus-fertőzésben, és meghaladta a háromszázat a fertőzöttek száma. Az intézményben gondozottak száma közel ötszáz fő.

„Begyógyszerezték az anyámat, hogy ne kelljen vele törődni” – panaszkodott a Ripostnak Csüri Krisztián, akinek az édesanyja márciusban halt meg a Pesti úti idősek otthonában. A kórházi leletek szerint az idős asszonyt pszichiátriai gyógyszerekkel „kezelték”, noha a zárójelentés szerint nem szenvedett demenciában, és érelmeszesedése sem volt. Csüri Krisztián édesanyját kiszáradásos tünetekkel szállították kórházba. Az idős asszony állítólag el is esett, fogai kitörtek.

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Az Országos Mentőszolgálat védőruhába öltözött munkatársai a lakók második tesztelését kezdik meg a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 19-én.

Halálgyár – így minősítette egy 73 éves elhunyt gerincbeteg férfi özvegye az intézményt. Amíg tehette, otthon ápolta a férjét, de már nem bírta felemelni. Ekkor döntött a család az idősek otthona mellett. Amikor kiderült, hogy a férfi rühes lett, az asszony kétségbeesett. Naponta ment, kezelte a sebeket, pelenkázta a férjét, mert ezt senki nem csinálta meg, de még csak nem is segítettek neki!

Már azon gondolkozott, hogy elhozzák a férjét a Pesti útról, amikor látogatási tilalmat rendeltek el. Tudta, hogy ez a férje halálához vezet, mert az otthonban nem fognak gondoskodni róla. Így is lett… Magára hagyták a magatehetetlen betegeket. Amikor életveszélyessé vált az állapotuk, kihívták a mentőt. Sokukon már a kórházban sem tudtak segíteni.

A hozzátartozók orvossal nem tudtak beszélni, pedig az otthont bemutató, a honlapjukon található videó szerint munkanapokon belgyógyász szakorvosok (többes számban!) rendelnek, emellett igény szerint helyben is működik bőrgyógyász, reumatológus, urológus, fogorvos, pszichiáter. Emellett gyógytornász és gyógymasszőr, fodrász és pedikűrös áll a bent lakó idősek rendelkezésére.

Papíron.

Ehhez képest kiderült, hogy a járvány terjedése ellenére hetekig nem is láttak orvost az épületben! S bár az intézménynek saját mosodája van, a fertőző rüh valahogy mégis felütötte a fejét. Hogyan lehetséges mindez? Úgy, hogy az intézményt bemutató videó még 2019 novembere előtt készült, amikor az idősek otthonának még a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat volt a fenntartója. Különös, hogy a hónapok óta uralkodó állapotokra épp a koronavírus-járvány irányította rá a figyelmet. Így lett hírhedt halálgyár a gondtalan, nyugodt éveket ígérő intézményből: az emberi méltóság sárba tiprásának, a hanyagságnak, a nemtörődömségnek, a felelősség alóli kibújásnak és a fásult közönynek a szimbóluma.

Balliberális körökben gyakran hangoztatják az emberi jogok és az emberi méltóság eszméjét. Humanista jelmondatok keringenek a közbeszédben, különösen akkor, ha bizonyos, általuk előnyben részesített csoportok, például a nők, a homoszexuálisok vagy az illegális bevándorlók féltett jogairól prédikálnak. Ám az idős emberek nem tartoznak ebbe a kivételezett körbe.

Erről tanúskodik Boris Palmer német zöldpárti politikus kijelentése is, amellyel a minap a Sat1 televízió reggeli adásának nézőit sokkolta. Tübingen főpolgármestere szó szerint ezt mondta:

– Olyanok életét mentjük meg Németországban, akik egy fél éven belül így is, úgy is meghalnának, a koruk vagy a korábbi betegségeik miatt.

Majd így folytatta:

– Ha megnézik a koronavírus-járvány miatti halálozási adatokat, kiderül, hogy az elhalálozottak közül a legtöbben 80 év felettiek. És tudjuk, hogy 80 év felett a legtöbben valamikor meghalnak.

Palmer hányingert keltő mondatai átgázoltak egy eddig átléphetetlen erkölcsi határvonalon. Nem megmenteni ugyanis annyit tesz, mint hagyni meghalni. Ez pedig nem más, mint az eutanázia passzív formája, ahonnan már csak egy lépés az aktív eutanázia, egy ember tudatos halálba segítése – a balos humanizmus jegyében.

Lassan feltűnik a láthatáron az eutanáziatabletta segítségével rendezett megható búcsúztatópartik orwelli világa. Kár szépíteni, hisz erről van szó. A magát Isten helyébe képzelő sátáni ideológia most éppen a humanizmus köntösébe bújva tör utat magának. Ismerősen álszent technika. Az auschwitzi haláltábor kapujára az volt kiírva, A munka megszabadít. A százmillió halottat maga után hagyó kommunizmus jelszava pedig ez volt: Mindent az emberért… Ezért ördögi ez az „így is, úgy is meghalnának” logika a mai német zöldpárti körökben.