Hirdetés

Az igazi haladó az különös emberanyagból van gyúrva. Ezt tudjuk. Meg azt is, hogy ők „mások”. De azt is tudjuk, hogy az igazi haladó magasabb szinten van, mint a mucsai nacio­nalista maradi, épp ezért az igazi haladó a jövőbe is lát, és előre tudja, ki fog nyerni egy pályázaton! „A színházak igazgatói pályáztatása is nyílt lesz, a mandátumát mindenki kitölti. Nem valószínű, hogy Dörner György a következő pályázaton nyerni fog.” (Karácsony Gergely, Index.hu, 2019. október 16.)

Hát, ők ilyenek. Mármint a haladók. Mi bezzeg meghagytuk Eszenyi Enikőt, mert közfelháborodás volt a túloldalon, amikor Balázs Péter személyében kihívója akadt a Vígszínház élén. Mert mi meg ilyenek vagyunk, mucsaiak. (Sajnos.)

Alföldi Róbert minden bizonnyal már élesíti a lakkbőr jelmezeket, mondhatnánk, de nem mondjuk, mert mi nem látunk a jövőbe – csak ők.

De ők – az igazi haladók – nem csak a jövőbe látnak. A múltba is. Sőt, nemcsak arra képesek, hogy a múltba lássanak, és haladó történészként elmagyarázzák nekünk, hogy Rákóczi, Hunyadi Mátyás vagy Könyves Kálmán mitől volt rossz, jelentéktelen, kicsiny, gyarló vagy nevetséges, és az nem is úgy volt, meg nem is teljesen az volt, meg hogy melyik irodalmi ikonunk nem adta vissza a kölcsönadott pénzt, és melyik költőnk kurvázott, hanem még a múltból meg tudnak idézni, elő is tudnak szedni alakokat. Lendvai Ildikó és Kuncze Gábor beszélget az ATV-ben. Demszky tanácsokkal látja el Karácsonyt. És persze Gyurcsány még mindig ott van, hisz ő el sem tűnt. (Nos, úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc Budapest új főpolgármestere. Bízzunk benne, hogy lövetni nem fog.)

Mozgolódik a szoborpark. Hagyónak szólt már valaki? Orosz Józsi vajon merre kujtorog? Igény, az lenne rá. Biztos hiányzik valakinek. (Nem nekünk, mink ugye mucsaiak vagyunk.) Jut eszembe, másság. „Karácsony Gergely a közterületekről is kitiltaná a Lokált.” (Index.hu, október. 16.)

Mi viszont túl fogjuk élni. Mert az igazi mucsai már csak ilyen.