– Miért kell több száz milliárdot elkölteni ahhoz – kesergett egy liberális politikus –, hogy azt a néhány milliárdot leakaszthassuk? Nem volna egyszerűbb, ha csak szimplán zsebre vágnánk?

– Nem lehet, mert demokraták vagyunk – oktatta ki a kormányfő.

– De akkor ne szórakozzunk pár száz milliárdos vacak projektekkel, mert ebből zsíros kenyérre sem futja – háborgott a pénzügyminiszter. – Csináljuk meg a kormányzati negyedet a Holdon! Az már tétel. Ott aztán lehet költeni megvalósíthatósági tanulmányokra, próbafúrásokra; bevonhatjuk a nemzetközi űrállomást is, hogy szövetségeseink se maradjanak ki a bizniszből.

Kezdetét vette a tervezgetés, a közvélemény tesztelése. A szocialista párt propagandistái boldogan lobogtatták a felmérések eredményeit: az elmúlt öt évben soha, egyetlen kormányzati elképzeléssel sem értettek egyet ilyen nagy számban a választópolgárok. Az országon úrrá lett a lelkesedés: megy a kormány a Holdba.

Újabb és újabb ötletek születtek, ki mindenki tarthatna még a kabinettel. Demszky Gábornak például feltétlenül a Holdon a helye, hiszen ott korlátlan lehetőségek várják: még az egyes metró sem készült el. Viszik a Nap-keltét és Bolgár Györgyöt is, hogy mindig naprakész, tárgyilagos tudósítás számoljon be arról, hogyan dolgozik a kormány.

Medgyessy Péter, az utazó nagykövet természetesen nem hiányozhat. Thaiföld, Kuba és más egzotikus helyek után a Hold logikus úticélnak látszik. A későbbiekben felmerülhet a Mars, karrierje lezárásaként pedig az adófizetők pénzén eljuthatna a Plútóra.

Szakértők szerint ott igazán hasznos és eredményes tárgyalásokat folytathat. Közkívánatra Korda György és Alföldi Róbert is a delegációval tart, hogy a munkában megfáradt miniszterek kulturális élményekkel gazdagodjanak.

A jelöltek beszálltak a Hankook által kifejlesztett Tesco-gazdaságos űrhajóba, és a Kossuth térről kilőtték őket. Tízmillió ember integetett utánuk lelkesen.

Ungváry Zsolt