A kereskedelmi televíziók hosszú összeállításokat közöltek, amelyekben hasonló tragédiákról számoltak be. Kiderült, nem csak férfiakat, hanem nőket is fenyeget az új halálos kór, sőt Angliában két kisgyerek vált a fürdés áldozatává, amikor megpróbálták eljátszani a trafalgari csatát.

Eddig titkolt statisztikai adatok kerültek napvilágra arról, hányan végzik életüket a fürdőszoba kövén egy óvatlan mozdulat és a nedves burkolat miatt. Az emberek egyre jobban aggódtak.

Mind többen ismerték be, hogy este már le sem zuhanyoznak, sőt azt is alaposan megfontolják, egy-egy kéz- vagy fogmosásra beóvakodjanak-e a félelmetes fürdőszobába. Európában külön intézkedés-tervezetet dolgoztak ki az elharapódzó járvány miatt.

Magyarországon a kormány négymillió ingyen csúszásgátlót bocsátott a legrászorultabbak rendelkezésére, és Bajnai Gordon hevesen utasította vissza a vádat, miszerint a közpénzből megvásárolt szegfűt, tulipánt és repülő madarakat mintázó gumi csúszásgátlókat a testvére cége gyártaná. A lakosság azonban nem bízott a gumiszegfűkben; kevesen igényeltek belőle, inkább továbbra is elkerülték a vizesblokkokat.

Ekkor történt, hogy a jelentős anyagi veszteséget elszenvedő tusfürdő- és szappangyárosok küldöttsége, táskájában nagy köteg pénzzel, felkeresett néhány szerkesztőséget. Másnap tucatnyi újság hozta címlapon: a tetvek terjesztette betegségben meghalt egy férfi Budapesten.

A gyilkos kór ellen egyetlen védekezés ismert: az alapos tisztálkodás.