– Spártai fiatalok! – kezdte a vén szuszogva és erőlködve, s megpróbálta kihúzni magát, de ez már régóta nem sikerült neki. – Államunk rendje és szilárdsága azon alapszik, hogy mi, hódító dórok, fenn tudjuk-e tartani a rendet, megőrizni hatalmunkat a leigázott őslakókkal szemben. Nehéz munka a miénk – sóhajtott a vén. – A helóták sokan vannak, és szélsőséges gondolatokat dédelgetnek a fennálló politikai rendszerrel kapcsolatban. Tudjuk, hogy utálják a Vének Tanácsát. Szerencsére minden eszköz, minden fegyver a mi kezünkben van. Ezzel tudjuk rávenni a helótákat, hogy dolgozzanak. De a helóta olyan fajta, hogy szíve mélyén lázadozni szeretne. Azt mondja a helóta: érdekes, mi műveljük a földet, mi végezzük a kemény munkát, mi vagyunk többségben, mi vagyunk itt az őslakosok – és mégis a spártaiak uralkodnak.

A hallgatóság felhördült, a vén pedig folytatta.

– Nekünk az a feladatunk, hogy elvegyük a kedvüket az efféle gondolatoktól. Az a feladatunk, hogy megkeressük a hangadókat, megkeressük az erőseket, megkeressük mindazokat, akik kétségbe merik vonni a meglévő viszonyokat. Megkeressük őket, és elbánunk velük. Lesújtunk rájuk otthonaikban, az utakon, a mezőkön; ahol csak érjük, ott pusztítjuk őket. Ez a krüpteia. Utána egy ideig csönd lesz.

A spártaiak lelkesen kiáltoztak:

– Most megadjuk nekik!

Kisebb csoportokra szakadtak, és felderítő útra indultak. Amikor kiszemeltek egy házat, amelyben erős, értelmes, vezetésre termett helóta lakott, elbújtak a közelben. Kivárták az éjszakát, mert nappal féltek rajtuk ütni, a sötétség leple alatt aztán rátörtek a házra, vad harci kiáltással berontottak.

– Odanézzetek! Két szobája is van! – mondta az egyik, s már gyújtotta is fel.

– Meg három kölke! – felelt a másik, amikor rájuk lelt, s kardjával jobbra-balra csapkodva mindenkit lemészárolt.

A sikeres kiküldetés után visszatérőket a Vének Tanácsa elismerő vállveregetéssel fogadta.

– Az a célunk – foglalta össze az egyik vén a lényeget –, hogy a helótákból csak az ostobák, gyengék, behódolni hajlandók; a jellemtelenek, az alázatosak maradjanak életben.