A baloldali szivárványkoalíció röpke négy év alatt tönkretette, csődbe vitte Budapestet. Pedig Tarlós István prosperáló, fejlődési pályára állított várost adott át Karácsony Gergelynek.

Nézzük tényszerűen: a jobboldali vezetés 214,5 milliárd forint tartalékkal adta át a baloldalnak a kasszát.

Hirdetés

Továbbá Karácsonyék a korábbi ciklusok átgondolt befektetésösztönző politikájának köszönhetően több mint 200 mil­liárd forinttal több iparűzési adót szedhettek be, mint Tarlós István az utolsó négy évében. Ez azt is jelenti, hogy a főpolgármesteri feladatok ellátására képtelen, leginkább kormányra mutogatásban jeles Karácsony több mint 400 mil­liárd forint pluszforrással gazdálkodhatott. A mostani helyzet tehát Karácsony csődje.

Ez a jelenség nem újdonság, hiszen a baloldal ugyanezt tette az országgal 2002 után, akkor is négy év kellett nekik, hogy a kiváló polgári kormányzati ciklus után hatalomra kerülve drasztikus megszorításokat vezessenek be. A baloldal sokkterápiájának része, hogy a szavazókat – a sajátjait is – bünteti amiatt, amiért valójában ő a felelős. A legkönnyebb természetesen a rezsidíjakat megemelni, kormányon és most a budapesti városvezetésben sem tudnak másban gondolkodni. Már megpendítették a vízdíjemelést, de a BKV jegyáremeléséről már döntöttek is, ezután 350 helyett 450 forintba kerül majd egy vonaljegy.

2019 után meg lett volna a lehetőségük, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya elleni, 2010 óta tartó folyamatos hőzöngés, lázítás helyett alternatívát mutassanak a választóknak a fővárosban. Nem sikerült.

A négy éve megalakult budapesti Karácsony–Gyurcsány-koalíció hozta a papírformát: ugyanazt a – ma már védjegyüknek számító – kilátástalan, cél nélküli, hazugságokra alapozott politikát honosították meg a magyar közéletben, amitől egyszer már megszabadultunk.

Az elmúlt négy évben semmilyen érdemi fejlesztést nem kezdett el a városvezetés, csupán azokat fejezték be, amelyeket Tarlós István időszakában a jobboldali többségű önkormányzat elindított. Igaz, még azokat is képesek voltak elrontani. A Blaha Lujza tér felújítási terveit pél­dául „lebutították”, hiszen eredetileg sokkal több funkciót kapott volna a terület. Mindent elmond a főpolgármesterről, hogy a legbüszkébb az új köztéri illemhelyre volt, ami azóta sem működik.

A Lánchíd megújítási terveit is átszerkesztették – a kapcsolódó területeket, közlekedési csomópontokat kivették a fejlesztésből –, de a beruházás így is ötmilliárddal drágább lett, mint ahogy az előző főpolgármester irányítása alatt eltervezték. A választók helyett megint mások jártak jól azzal, hogy a baloldal került a főváros élére.

Súlyosbítja a gondokat, hogy az autóforgalmat nem állították vissza a hídon, azon csak a BKV-buszok, a taxik és a kerékpárosok közlekedhetnek. A legújabb, átgondolatlan lépés a pesti rakpart egy szakaszának július 15-én megkezdett egy hónapos teljes autómentesítése. Ez újabb hatalmas dugókat okoz Budapesten: a főpolgármester valamilyen megmagyarázhatatlan okból tényleg ellenségnek tekinti az autósokat, pedig ők is szavazópolgárok. Azok az emberek váltak nemkívánatossá Karácsony szemében, akik autójukkal a munkahelyükre igyekeznek, vagy épp a gyermekeiket viszik nyáron a táborba, év közben pedig óvodába, iskolába. És még nem is beszéltünk a leginkább csak az ételfutárok körében népszerű nagykörúti biciklisávokról, amelyek viszont annyira megtetszettek Karácsonyéknak, hogy újabb és újabb forgalmas útszakaszokra festegetik fel azokat.

Más területen sem épp pozitív fejleményekre lehetünk figyelmesek. Korrupciógyanús ügyekben kiváltképp jól teljesít a fővárosi vezetés. A baloldali saga az egyik főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata volt férje érdekeltségébe tartozó cégre kiírt busztenderrel kezdődött. Aztán jött a Városháza-gate, amelyben ma sem látunk még tisztán. Csak az a biztos, hogy ingatlanbizniszre szakosodott emberek épültek be az önkormányzatba, sőt az ügyben feltűnt Bajnai Gordon volt miniszterelnök is. Az egykori kormányfő ingatlankereskedői erényeit csillogtatva ajánlgatta a Városháza épületét a befektetőknek. Egyébként tőle tudtuk meg, hogy az állítólagos „demokraták”, akik állítólag a tiszta közélet zászlaja alatt gyülekeznek, nap mint nap cápaként vetik magukat egy-egy budapesti koncra. Ajaj, nem ez véletlenül a rendszerszintű korrupció?

És még szót sem ejtettünk arról, hogy a főpolgármester figyelmét nem az aktuá­lis munkája, hanem mindig valamilyen más ambíció köti le. Így volt ez 2018-ban, amikor a zuglói polgármesteri teendői helyett inkább az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelölti kampánnyal foglalkozott, és 2022-ben is, amikor végül mégsem ő lett a baloldal kormányfőjelöltje. Karácsony az elmúlt években tehát hosszú hónapokon keresztül olyan országos ügyekbe vetette bele magát, amelyeknek vajmi kevés közük volt Zugló, majd később Budapest üzemeltetéséhez. Egy ló helyett többet akart megülni, de látjuk, hogy valójában lovagolni sem tud. De akkor miért szeretne folyton új lovat?

Természetesen azért, mert nem önálló politikus, csupán megbízásokat teljesít. Karácsony, nagyon úgy tűnik, a Soros-hálózat embere, a Bajnai Gordon–Korányi Dávid-duó ajánlhatta be az amerikai dollárpapának és fiának, Alexnak. A magyar kampányfinanszírozási jogszabályok kijátszását is a főpolgármesterrel próbálhatták ki. Ezért alapíthatta meg „civil szervezetét”, a 99 Mozgalmat, amely a baloldali miniszterelnök-jelölti előválasztási kampányához kellett. Az a 600 millió forintnyi „mikroadomány”, amelyet elmondása szerint a támogatói ládákban hagytak neki nagyrészt euróban és fontban, erős pénzügyi hátteret biztosított a többi előválasztási indulóval szemben. De lehullt a lepel, egyértelműen kiderült róla, hogy nem való politikusnak, ezért lépett vissza az indulástól. Viszont a pénz nem veszett el, és nem is alakult át, csak különféle megbízásokon keresztül átgurult a Bajnai érdekeltségébe tartozó DatAdathoz. Ahhoz a cégcsoporthoz, amely később Márki-Zay Péter kampányát is koordinálta. A hódmezővásárhelyi polgármester saját bevallása szerint megörökölte Karácsony kampánycsapatát is, a Soros-, illetve amerikai demokraták politikai narratíváját és a konstrukció egész pénzügyi hátterét is. Nem is lehetett ez másképp, hiszen az ellenzéki politikai és médiakampányt négymilliárdos forrással támogató Action For Democracy is egy Karácsony-bizalmas, Korányi Dávid kreálmánya volt. Egyre kerekebb ez a történet, de még újabb részletek is kiderülhetnek a baloldal külföldi finanszírozási technikájáról.

Egyelőre az még nem dőlt el, hogy Gyurcsány Ferenc újra beáll-e Karácsony főpolgármester-jelöltsége mögé. Karácsony – mint az egykori SZDSZ az MSZP-t – tudja zsarolni a DK-t, hiszen egy gyurcsányista budapesti politikus ismertsége sem éri el az övét, jövő nyárig pedig nem lenne egyszerű felépíteni egy új jelöltet sem. Csakhogy Karácsony mögött nincs pártbázis, mint egykor Demszky Gábor mögött az SZDSZ, a Párbeszéd mérhetetlen alakulat. Ez Gyurcsánynak kedvez: a támogatásáért cserébe teljesíti is az utasításait, ez az oka Karácsony radikális kormányellenes politizálásának. Látható, hogy még az sem zavarja őket, hogy csődbe vitték a várost. A jobboldalra és egy új főpolgármesterre tehát 2024 nyara után ismét nagy munka vár: Budapesten újra nagytakarításra lesz szükség.

A szerző az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Korábban írtuk