2008 a kínai horoszkóp szerint a Patkány éve lesz, ne riadjunk meg, a kínaiak szeretik és tisztelik a patkányt, talán meg is eszik, nekünk, magyaroknak csak egy vagy több politikus jut eszünkbe, bár állítólag terjed a díszpatkány tartásának divatja is. A szakértők szerint a Patkány éve gazdasági fellendülést hoz, sok új találmánnyal, főleg a szórakoztatás és hírközlés terén, bár a gazdasági fellendülés jóslata alighanem csak Kínára vonatkozik. A 2007-es esztendő a Disznó jegyében telt el, nekünk, magyaroknak ezzel sem volt szerencsénk, úgyhogy ne is hederítsünk a babonákra, mondhatni: lárifári! Kezembe került a karácsony előtti nagytakarításkor egy régi, felbecsülhetetlen értékű dokumentum 2007. januárjából: a Népszabadság mellékleteként jelent meg Görcsöny (Baxter) Ferenc Szembenézés című dolgozata, alcíme szerint „23 pontban hibákról, tanulságokról, tennivalókról”. A csaknem teljes oldalas fotón csupa vörös mögött egy gondterhelt, szigorú, de igazságos miniszterelnök látható, mögötte ugyancsak vörös alapon az IGEN MSZP feliratok sokasága. Igen, az MSZP a legújabb felmérés szerint 10 százalékon áll, és főleg a hetven év felettiek kedvenc pártja, lesz ez még lejjebb is, de semmi baj: a süllyedő hajón ugyan tízmillió utas szorong, ám a kapitány, a tisztek és a legénység derűs és magabiztos, bár feltűnően sokan csoportosulnak a mentőcsónakok környékén.

Gyötrelmesen újraböngészve Gy. F. alapvetését hazáról és haladásról, meg persze a reformokról, meg kell állapítanom, hogy a dolgozatot minden évben, sőt minden hónapban változatlan formában fel lehet használni (recycling), a Népszabadság állandó mellékleteként, esetleg kis vörös könyvecskébe foglaltan osztogatni hajléktalanoknak és hetven év felettieknek. Ugyanaz a monoton duma, amit tudományos és történelmi materializmus címen kötelező volt hallgatni és nem érteni, a szürke apparatcsikszöveg burjánzása – csak most a kapitalizmus védelmében. Egy évvel ezelőtt is idéztem a globalista idiotizmus példájaként ugyanezt a megállapítást: „…némi szervezéssel és szerencsével akár már egyhavi bérből is el lehet jutni a Távol-Keletre. Japán az autónk, finn a mobiltelefonunk, tajvani a karóránk, kínai a gyerekjáték, amerikai a film, és reméljük, hogy magyar lesz például egy sor biotechnológiai eredmény, amely könnyebbé és egészségesebbé teszi életünket” – írta egy éve a táncmester vagy valamelyik targonca bt.-s szövegírója. Erről eszembe jut, hogy 1956 után igen nagy örömet szerzett egy vastag, viszonylag jó papírra nyomtatott könyv, Rákosi Mátyás válogatott beszédei. A mai, puhány nemzedékek talán nem is tudják, hogy vécépapír akkoriban (a fejlett szocializmus idején) nem létezett, mondhatni burzsoá találmánynak minősült, erre a célra nyomták az újságokat, mert másra nem is voltak alkalmasak, bár a nyomdafestéket még az emberek alfele sem tűrte. A mai multinacionális, extrasoft vécépapír-kínálatban a sajtótermékek ilyen célszerű használata anakronisztikus volna, de megkockáztatom, egy Gy. F.- beszédválogatás a Népszabadságénál valamivel selymesebb papíron, esetleg guriga formában közönségsikert aratna.

Lassan félidejéhez ér II. Gyurcsány Ferenc ciklusa, fel-felröppennek a hírek a vezércseréről, de én nagyon ellenzem, ahogyan a becsületrendes Ügynök távozását is mélységesen sajnáltam. Vajon találnak-e alkalmas figurát, alávetik-e különböző vizsgálatoknak, hogy méltó legyen a miniszterelnöki székre? Képes lesz-e az MSZP az SZDSZ segédletével olyan jelöltet állítani, aki rendelkezik az elődök intellektusával, társadalmi érzékenységével, önzetlenségével, humorával és beszédkészségével? Lesz-e bárki, aki képviselni tudja „a szociális kapitalizmus modernizációs programját”? Vajon ki tudja megakadályozni, hogy „a szervezeti erőforrások fölötti hierarchikus rendelkezés a demokratikus akaratképzést torzító, egyoldalú előnyt hozó tényezővé válhasson”? Talán az unalmas, táncoskomikusi szerepkörre alkalmatlan Szili Katika? Ugyan! Ide egy sikerember kell, sőt egy igazi sikernő, egy magyar vaslady! Én Horváth Ágnest javasolnám, már csak a kvóta miatt is. Igaz, Ágnes asszony nem Patkány, hanem Bivaly, akárcsak jelenlegi főnöke, de a Patkány évében egyelőre nem kötelező, hogy patkányok vezessenek bennünket. Vidám évünk lesz, arccal a nyugdíjreform felé, az MSZP-t pedig majd keresgéljük a parlamenti küszöb alatt. Ott lesz elásva a zsozsó. És kívánok boldogabb új évet, mint amilyen lesz.