„Szeretek kávézni, olvasni és a barátaimmal lenni.” Ezt egy blog bemutatkozójában olvastam. Ezt írta az illető magáról, mint olyan valamit, amivel felhívja magára a figyelmet, ami egy teljesítmény.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Ferenc megmászta a Himaláját négyszer, utoljára féllábon ugrálva, és közben a Sex Pistols God Save the Queen című dalát hallgatta. Ez egy teljesítmény. Baromság, de teljesítmény. Az is teljesítmény, amikor ismerősöm ezzel mutatkozik be a filatéliai csoportban: megvan az összes dél-baranyai bélyegkibocsátás 1919-ből, köztük öt darab postatiszta. Ez is baromság, de az ember legalább egy picit elhümmenti magát, és elképzelhető, hogy este a sörözőben így szól volt évfolyamtársához: „Képzeld, ismerek egy fazont, aki ezt írta ki bemutatkozásképpen a filatéliai csoportban: »Megvan az összes dél-baranyai bélyegkibocsátás 1919-ből, köztük öt darab postatiszta.«”

Na de a kávézás? Nem értettem, s kezdtem utánajárni. És láss csodát, egyre-másra jöttek az élmények, és döbbenten nyugtáztam, hogy ez ott van iszonyat sok helyen. „Szeretem a kávét!” – írja valaki. Más borítóképnek kitesz egy gőzölgő kávéscsészét. Megint más hetente posztol magáról egy képet, ahol kezében egy csésze, és ő elgondolkodva néz a távolba.

Most már nem hagytam annyiban. Színészeknél, sportolóknál, tévés személyiségeknél szúrtam ki, hogy „kávéznak”. Nem vadásznak, akvarelleket gyűjtenek vagy tizenéves lányokat hajkurásznak tiltott szerelemi viszony céljából. Nem. Ők kávéznak.

Ez egyfajta imágó? Vagy mi? Identitás?

Elegem van a kávéból. Érzem, kezdem utálni, pedig amúgy semmi bajom vele. Én is iszom. Mindennap. De erről nem beszélek. Nem posztolom. Nem vallok róla.

Azt sem mondom sosem, hogy szeretem a kenyeret! A nagymamám is kávézott. És nem gondolta magáról, hogy ő most „életmódot” folytat, és neki van imágója.

Ezt egyfajta krúdys anyámkinnyának gondolják szerintem. Tán a gőzölgés miatt, bár Krúdy a húsleves gőzét változtatta életérzéssé, de lássuk be, ez is csak Latinovitscsal működött igazán.

De ez más. A kávé csak egy kávé!