Bár nem szabad egyenlőségjelet tenni a keresztény-nemzeti blokk körül bal és jobb irányban létrejött csoportosulások között, az mégis elvitathatatlan tény, hogy ideológiától és konkrét választási programoktól függetlenül a szélsőjobb és a szélsőbal egy dologban egyetért: megakadályozni a Fidesz kétharmados győzelmét.

Természetesen mindenki másképp magyarázza. A Jobbik azt mondja, a „narancsos politikusbűnözők” azért ne kaphassanak teljes társadalmi felhatalmazást, mert a Fidesz puha és áruló. A ballib tábor viszont a Fidesz bosszújától retteg és fasiszta terrort vizionál, mert a Fidesz szerintük túl kemény és leszámolásra készül. Így aztán két irányból támadnak a Fideszre.

A legújabb liberális forgatókönyv már nyíltan beszél. A most közzétett Republikon-elemzés két pillére az, hogy a Jobbik az egyéni szavazókörökben már az első fordulóban jelentős mennyiségű szavazatot vonhat el a polgári szövetség jelöltjétől, minek következtében az egyesült ballib tábor jelöltje egyes körzetekben akár első fordulós győzelmet is arathat. Az intézet számításai szerint a Fidesz kétharmados győzelmének esélye ötven százalék felett egyre nő, hatvan százalékos országos támogatottság mellett pedig biztosra vehető. Azonban nagyjából harminc egyéni kerület elvesztése kizárja a Fidesz kétharmados győzelmét.

A cél tehát a harmincnál több körzetben elért ballib győzelem. Mivel jó esetben a második fordulóba a Fidesz jelöltje mellett a közös balliberális jelölt és a Jobbik jelöltje is bejut, koncentrálhatók a Fidesz-ellenes szavazatok és megoszthatók a jobboldali szavaztok. És hoppla, ugrott a rendszerváltozás.

A mese nem új. 2006-ban az önkormányzati választásokra a Gyurcsány II. kormány hazudozásaiból kiábrándult szavazók elfordultak ballib kedvenceiktől. Tarlós István Budapesten gyorsan megelőzte népszerűségben Demszky Gábort, az egyesült ballib jelöltet. Mégis nehéz helyzetbe került, mert jobbról besegítettek Demszkynek: Katona Kálmán, az MDF részéről és Zsinka László, a MIÉP és a Jobbik harcosa. Bármelyikük visszalép, Tarlós biztos nyerő.

A történetnek csattanója is van: akkor a körkörös támadás sem tűnt elégnek arra, hogy megakadályozza a nagyszerűen menetelő Tarlós István győzelmét, ám a megfelelő pillanatban kirobbant az őszödi beszéd, s megfelelő ügynökök rohamra vezették a felheccelt embereket a tévészékház ellen. Ez már tényleg elegendőnek bizonyult.

A legfontosabb kérdés ezért ma így hangzik: amennyiben a körkörös támadás ezúttal sem lesz képes a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség kétharmados győzelmét megakadályozni, a polgári tábor tudja-e, hogy fel kell készülnie egy elkerülhetetlenül bekövetkező provokációt kivédeni? Ha igen, akkor a rendszerváltozás beteljesül.