Ezen felbuzdulva, végeztem egy kis kutatómunkát, gyűjtést – csak úgy, merő önszorgalomból – s az alábbi súlyos esetekről számolhatok még be a lap hűséges olvasóinak:

Orgován Odüsszeusz, borsodi lakos, a hét végén fel akart szállni a távolsági buszra. A vezető közölte vele, hogy ehhez jegyet kell vásárolnia. Anélkül sajnos nem utazhat. „Tehát, akinek van jegye, az utazhat, akinek meg nincs, az el van tiltva az utazástól” – töprengett Orgován. Ez megkülönböztetés! Ez kirekesztés! Ez szegregáció! Odüsszeusz minden porcikájával a polkorrekt híve, gyűlöli a rasszizmust, s felháborodásában a vezetőnek eltörte a lábát. A Kohn Bendit emberjogi liga már megtette a kellő lépéseket, s a vezetőt azóta elbocsátották.

Kolompár Jennifer, szalkai lakos, tegnap kijelentette, hogy fél. Félelmének és rettegésének kiváltó oka, hogy a minap levelet kapott az Elektromos Művektől, melyben a szolgáltató arra szólította fel, hogy haladéktalanul rendezze 670 000, azaz hatszázhetvenezer forintos tartozását, ellenkező estben kénytelen lesz kikapcsolni Jennifer lakásában az áramot.

Lakatos Renátó, bodzagyűjtő és nemesfém-megtaláló a helyi diszkóban ismerkedési szándékáról tett megjegyzést a helyi csapos lánynak. A csapos lány elutasította közeledését, s indoklásul azt hozta fel, hogy a fiatalember neki igazából nem is tetszik. Renátó biztos benne, hogy a lány döntésének hátterében az ő bőrszíne játszik szerepet és elégtételt követel.

Az ombudsman már tiltakozott, a Szabad Demokraták Szövetsége memorandumot fogalmazott meg, a független értelmiségiek aláírást gyűjtenek, a mérsékeltek sürgősen elhatárolódtak, és a kormány jelentette Brüsszelnek, New Yorknak és Tel Avivnak, hogy mindent megtesz a szélsőséges esetek felszámolása érdekében.

Pozsonyi Ádám