Úgy meg vagyok hatva a francia forradalomtól! Főleg, hogy a minap megünnepeltük. Csak pár morzsa, félek, sokan nem tudják… 1786-ban, a szabadkőművesség frankfurti tanácskozásán döntés született XVI. Lajos francia és III. Gusztáv svéd király meggyilkolásáról. A forradalom nem azért tört ki, mert Lajos zsarnok volt (nem volt az). A pénz mesterei voltak, akik a nemesség romlottságát felhasználva kirobbantották.

A piszkos munka elvégzésére a Nagy Kelet külföldről és Marseille-ből kikötői söpredéket hozatott Párizsba. Ezek képviselték a „népet”. Nekik, róluk szól a híres marseille-i dal, Franciaország mai himnusza, akik 1789 tavaszán kenyérhiányt idéztek elő. A kereskedők visszatartották, Orléans hercege pedig felvásárolta. Agitátorok viszont úton-útfélen a királyt hibáztatták. Július 14-én a Nagy Kelet által Párizsba hozott söpredék elindult a Bastille felé.

A „zsarnoki elnyomás” börtönében mindössze hét elítéltet találtak a hős forradalmárok. Négy hamisítót; két elmebeteget; és Comte de Solages-t, kit rettenetes bűnök miatt családja záratott el. A forradalom első csatájában a 800 000 párizsiból mintegy ezer vett részt s mire a város polgárainak java tudomást szerzett róla, be is fejeződött.

Nantes-ban gyerekeket dobtak a guillotine alá, félbe és három darabba vagdosták őket, mert túl kicsik voltak a tőke nyílásához. Egy ízben 500 gyereket hajtottak a mezőre és lelövöldözték, bottal, karddal agyonverték őket, miközben azok életükért könyörögtek.

Marat parancsára 90 öreg papot egy uszályra tereltek és a Loire közepén elsülylyesztették, majd a decemberi éjszakában nők tömegét hajszolták ki a hidegbe. Csak mikor a partra értek és meglátták az uszályokat, akkor döbbentek rá a borzalmas valóságra. Sokuk nem volt hajlandó megválni gyermekétől és magával vitte a víz alá.

A forradalmat átélő Prudhomme 1 025 000-re teszi a rémuralom alatt s a polgárháborúban elpusztult áldozatok számát, és ez lényegében csak a kezdet lett volna, mert komoly tervek voltak Franciaország lakossága egyharmadának kiirtására (8 millió ember), de erre már nem kerülhetett sor.