A Keleti pályaudvar most közel sem olyan, mint Cseh Tamás legendás Front – átvonulásának idejében. Inkább valami távol-keleti bazárra emlékeztet. Zaj, piszok és szeméthegyek. Kukában turkáló szavazópolgárok. Gyerekek – kiknek felmenőit nemhogy megemlíteni, még észrevenni is tilos, lásd: gondolatbűn –, akik iskola helyett itt szerzik meg a kellő élettapasztalatot. Minden bizonnyal nagyobb hasznát veszik majd, mint Arany János lírájának, vagy mint a kék szín jelentőségének az egyházi festészetben. Ez Európa?

Anno, a középkorban, mikor még az emberek tudatát nem homályosították el holmi kártékony haladó szellemű mákonnyal, holmi naiv egyenlősdi tanmesékkel, a koldulást, a kéregetést szigorúan büntették. A törvény erejével. (A lopást, a betörést, a késelést még a bolsevikok is keményen megtorolták, és nem az elkövető, a delikvens jogairól szónokoltak fennhangon.)

Rowan Williams, Canterbury érseke azt nyilatkozta a minap a BBC-nek, hogy az iszlám jogot, a seriát nyitott szellemmel kell felfogni, s lehetségesnek tartotta az építő szellemű egyezségek kimunkálását. Aztán persze visszakozott. És megmagyarázta. Meg elhatárolódott. Na, ez Európa. Nem tudom, a seria ezzel kapcsolatban hogyan vélekedik, de hogy szigorúbban, mint a Btk., az biztos. Álláspontomat még nem alakítottam ki arra vonatkozóan, hogy az iszlám térnyerés propagálóit karóba kell húzni, vagy inkább megfontolandó a javaslat, lévén ennél a saját torkát elvágó, életképtelen fehér európai szokásrendnél bármi jobb, de mint mondottam, valamit itt, kérem, csinálni kell. Sürgős!

Pozsonyi Ádám