Mi foglalkoztatja mostanában? címmel egy tévétársaság állami vezetőket hívott fel telefonon. A magyar miniszterelnök a békéről, a távlati célokról osztotta meg gondolatait: Mi a küldetésünk a világban emberként, magyarként, keresztényként; hogyan valósíthatjuk meg terveinket, mit tud ebben a politika segíteni.

Hirdetés

A felettünk álló, nálunk fontosabb dolgok iránti alázat, az istenhit, családunk és nemzetünk odaadó szeretete, ezek kiteljesítése, a gazdaság eredményeinek a közösség szolgálatába állítása… Az újságíró alig bírta lekavarni a kimerítő eszmefuttatást.

Az amerikai elnöknek háromszor is fel kellett tenni a kérdést, végül visszahívást ígért, de később arra hivatkozva, hogy elvesztették a számot, a Fehér Ház nem nyilatkozott. Mindössze egy videót küldtek, amelyen Biden mosolyogva integet, és egy konditeremben egymás mellett szobabiciklin tekerő fiatalokat biztat „let’s go!” kiáltással.

Scholz kancellár a megújuló energiák felhasználásának kiterjesztését emelte ki; mint említette, kormánya most is éppen e tárgyban ülésezik. „Különösen a szél erejében bízunk, nemsokára azzal hajtunk mindent, s ha nem fúj eléggé, rásegítünk. Mutatom!” Furcsa, süvítő hang hallatszott, majd a kancellár vidám kuncogása: „És ezt a gazdasági miniszterünk nem csak a szájával tudja.”

A luxemburgi kormányfő röviden arról beszélt, hogy férjével azt szeretnék bizonyítani, nemcsak az anya, de a feleség is lehet férfi.

A spanyol ars poeticájának lényegét fűzte hozzá, miszerint a jobboldal akkor se nyerjen, ha nyer.

Végül néhány kemény kérdést tettek még fel: az USA elnökétől arról tudakozódtak, hogy ityeg a fityeg? Scholztól azt kérték, nyugtassa meg őket, hogy minden követ megmozgat a vállalhatatlan nézetei dacára egyre többeket megtévesztő AfD betiltására. Megnyugtatta őket.

A magyartól az iránt érdeklődtek, nem gondolja-e, hogy fasisztoid nézeteket vall egy feudális, autoriter diktatúra kirekesztő kormányfőjeként.

– Nem – válaszolta.

Korábban írtuk