Második hete lóg a lába egy ENSZ-főbiztosi kijelentésnek. A nyilatkozó nem más, mint az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Zeid Raad al-Husszein először február 26-án vádolta meg Orbán Viktort a civilizált világ egyik legdurvább vádjával, a rasszizmussal és idegengyűlölettel. A főbiztos azt mondta: idegengyűlölők és rasszisták hangoztatják zavartalanul a nézeteiket, mint például Orbán Viktor, akitől egyetlen mondatot hozott fel állítása igazolására, miszerint Orbán néhány héttel azelőtt azt nyilatkozta, hogy „nem akarunk sokszínűek lenni úgy, hogy összekevernek bennünket, a saját színünket, a saját hagyományunkat, a saját nemzeti kultúránkat összekeverik”.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az emberi jogi főbiztos pedig azzal folytatta: „Nem tudják, mi történik a kisebbségekkel olyan társadalmakban, amelyek vezetői etnikai, nemzeti vagy faji tisztaságot akarnak? Amikor egy választott vezető a zsidókat okolja a holokauszt elkövetéséért, ami nemrég megtörtént Lengyelországban, és amely szégyenteljes rágalomra oly kevés figyelmet fordítottunk, meg kell kérdezni: mindannyian teljesen megőrültünk?”

Mindannyian biztosan nem, de nem is vagyunk egyformán tájékozottak a kérdésben, különösen nem országonként, egyesével, pedig aztán ha valakinek pont ez lenne a feladata, az nem más, mint az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A magyar diplomácia nevében Szijjártó Péter fel is emelte a szavát Zeid Raad al-Husszeinnel szemben, és lemondásra szólította fel. Ám a főbiztos nemhogy utánanézett volna a magyarországi helyzetnek, a tényeknek, hanem még nagyobb vehemenciával tollat is ragadott, és akkurátusan kifejtette az ENSZ honlapján, hogy márpedig ő igenis rasszistának és xenofóbnak tartja Orbánt, bárki bármit is állít.

Persze a hazai és nemzetközi balliberális média harsogta, hogy lám-lám, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is megmondta… És ha mögmondta, hát mögmondta, mint Rózsa Sándor a szénakazalban a nagymamának… És egyetlen hazai vagy nemzetközi médium sem kezdte sorolni hosszan Orbán bűneit, hogy mennyi mindennel igazolja a főbiztos állításait.

Orbán Viktor miskolci látogatásán tett kijelentése kapcsán, amely szerint Miskolc már egyszer megtapasztalta, hogy milyen az, amikor alulszocializált elemek nagy számmal hirtelen, mesterséges szervezéssel költöznek be egy városrészbe, rögtön cigányozással lehetett vádolni a miniszterelnököt, és lehetett úgy láttatni, mintha az ENSZ-főbiztos pont erről beszélt volna. Aztán Kriza Ákos miskolci polgármester az Echo TV-ben részletesen beszámolt arról, hogy mi is volt azokkal a bizonyos „fészekrakókkal”, akiket a szocialista városvezetés idején rohamléptekben, nyereségvágyból, szervezetten és teljes politikai felelőtlenség mellett telepítettek be Miskolc Avas városrészébe. A miniszterelnök erre utalt.

De a nagy rasszistázás közepette várta volna az ember, hogy záporozzanak az ezt igazoló kijelentések. Ám sehol semmi. Ehelyett egy közlemény látott napvilágot. Méghozzá az állandóan ostorozott Farkas Flórián Lungo Drom-elnök részéről, aki mély megdöbbenésének adott hangot az ENSZ-főbiztos rasszistázó kijelentésével kapcsolatban.

És lám, a magyar médiában a közleménynek lényegében csak a kormánypárti sajtó adott teret. Érdekes módon másutt nem foglalkoztak vele. Nyilván azért, mert a téma kapcsán elég nehéz hitelteleníteni a Lungo Drom elnökét. És pont ezért, az őt pályázati források kapcsán mindig köröző média most egyáltalán nem körözte, egyáltalán nem akarta megszólaltatni.

Pedig a Lungo Drom-közlemény a lényegre kérdez rá. Arra, hogy ismeri-e az ENSZ emberi jogi főbiztosa Orbán Viktor rasszizmussal és idegengyűlölettel kapcsolatos álláspontját és politikáját? Mert ha ismerné, akkor egyszerűen nem állíthatna akkora ökörséget Zeid Raad al-Husszein, amekkorát állított, majd amekkorát megerősített Orbán kapcsán.

Merthogy bizony a tények egészen mást mutatnak. Orbán Viktor hirdetett először zéró toleranciát a rasszizmussal, idegengyűlölettel kapcsolatban, ahogy az antiszemitizmus ellen is ő lépett fel leghatásosabban.

A magyar EU-elnökség ideje alatt az Orbán-kormány Európai Roma Stratégiát alkotott – állt a Lungo Drom közleményben emlékeztetőül, és ugyancsak a miniszterelnök állt az élére a roma felzárkózásnak, a segély helyetti munka politikájának, miközben a legszegényebbek, így a romák számára gyermekétkezési és oktatási programokat indítottak. Ez lenne egy rasszista politika programja? Szóval tényleg nevetséges.

Farkas Flórián azt ígérte, hogy levélben tájékoztatja majd az ENSZ-főbiztost a magyar miniszterelnök politikájáról, mindazon orbáni cselekedetekről, amelyek egyenes cáfolatát jelentik mindannak, amit Raad al-Husszein állított minden konkrét politikai ismeret nélkül.

A szándék kiváló, merthogy az ENSZ-főbiztos valóban híján van az ismereteknek a miniszterelnök állítólagos rasszizmusa terén. Általában a rasszisták szokták betiltani a paramilitáris szerveződéseket, igaz? Mert Orbán betiltotta őket. És általában a nagy rasszisták azok, akik bővítik a kisebbségek jogait, azok helyi és országos képviseletét, igaz? Ahogy azt a második Orbán-kabinet tette! És ugyanígy a nagy rasszisták szoktak költségvetési forrásból milliárdokat áldozni a holokauszt-emlékév méltó megünneplésére, igaz? Ahogy azt megint csak Orbán kezdeményezte. Egyszerűen nevetséges.

Ez a főbiztosi magatartás és vádaskodás sehova nem vezet. Leginkább azért, mert hazug. Ahhoz aztán végleg nem visz közelebb, hogy az ENSZ formálódó migránsajánlásainak megvitatása problémamegoldó keretben folyjon.

Raad al-Husszein megnyilatkozása egy régi liberális kotta halálosan unalmas szólamait tükrözi. Azt a forgatókönyvet, hogy ha valaki a valóságértelmezést és a politikai-társadalmi kihívásokat nem annak alapján értelmezi, ahogy azt Karl Popper megírta a nyitott társadalomban, akkor azzal vitába szállni sem szabad, ahogy tetteit megvizsgálni sem, csak egyszerűen rá kell sütni a rasszista bélyeget. Orbánt Viktort sok mindennek nevezhetik ellenfelei, de pont rasszistának? Ez már tényleg szánalmas.

A szerző politológus