Bizonyára értesült róla a tisztelt olvasó, hogy az egyik német közszolgálati televízió, a ZDF egyik műsorában önfeledt német újságírók rajtunk gúnyolódtak, és bennünket ócsároltak. Fáj a Nyugatnak a vétó, ezért aztán ránk eresztette a kutyáit, hadd csaholjanak egy kicsit. Csaholtak is.

Hirdetés

Azt mondják, az angol konyha és a német humor olyan borzasztó, hogy akár casus bellinek, háborús oknak is megfelel. Állítólag az angol konyha a végtelen számú, harmadik világból érkezett brit állampolgárnak köszönhetően érzékelhetően javult, már amennyiben a kuszkusz és a curry javulásnak számít, a német humoron azonban a jelek szerint az intenzív bevándorlás sem tudott javítani. Merkel mama kocsmájában továbbra is a tahóság a menő.

Nézzük csak: a szatirikusnak mondott műsorban azt játszották el, mintha egy nemzetközi tudósítói hálózat tagjaival beszélgetnének. A brüsszeli tudósítót alakító szereplő Orbán Viktort németes humorral „füles gulyásnak” nevezte, mivel a magyar miniszterelnök úgymond „megvétózta a jogállamisági záradékot, és ezzel elismerte, hogy Magyarország nem jogállam”.

Ha. Ha. Ha. Németország ütemesen a térdét csapkodja. Ez ugyanis egy pompás német szójáték, aminek az a lényege, hogy a „füles gulyás” kifejezés németül erős áthallás a „füles seggfej” kifejezésre, ami egy durva sértés, kb. annyi, hogy barom.

Korábban írtuk

A bátor tudósító, fellelkesülve saját szellemességén, továbbmegy, és egy újabb humorbombát röpít az éterbe: Orbán Viktor lengyel kollégájára, Mateusz Morawiecki miniszterelnökre utalva azt mondja: Orbán „a lengyel gengszter kollégájával” közösen zsarolja az EU-t, kihasználva a koronavírus miatti válságot. És ehhez mit szól az Európai Unió? – kérdezi a stúdió­ból a műsorvezető. A tudósító válasza: „Na vajon mit? Ostoba pofát vágnak.”

Azannya! Németországban a közszolgálati médiumok munkatársai ilyen szókimondóak? Ostoba pofát vágnak? Odafönt? A főnök asszonyék? (Ahelyett, hogy bedübörögnének a testvéri tankok Budapestre és Varsóba…) De azért nem kell őket félteni. A végén a ZDF elmés munkatársai megtalálják a megoldást. Ami amilyen vicces, olyan németesen bátor is. Íme:

A lisszaboni szerződés 50. cikkelyének első mondata alapján a tagállamok bármelyike határozhat úgy, hogy kilép az unióból, hangzik el a műsorban. A javaslat tehát a következő: másnap Magyarország és Lengyelország kivételével minden európai tagország vezetője találkozzon, és közösen mondják ki, hogy kilépnek az EU-ból. Ekkor hivatalosan megszűnik az EU, majd ugyanezen országok Magyarország és Lengyelország kivételével egy perc múlva hirdessék ki az új uniót. Az új közösség neve pedig legyen EUODBUUP, ami magyarra lefordítva annyit jelent: Hülye Magyarok és Lengyelek Nélküli Európai Unió. A tudósító ezután elővesz egy uniós zászlót meg egy ollót, és kivág belőle két csillagot, hogy mindez a legsötétebb német néző agyába is beépüljön vizuálisan.

Németország nyilván kacag: „adtunk nekik egy jó kis uniót, dolgozhattak az autógyárainkban, dolgozhattak nálunk az építkezéseken, lehettek pincérek, bolti eladók, és ez a hála… Hát most majd jól kirúgjuk őket a hülye lengyelekkel együtt… Ha. Ha. Ha.” És Németország ütemesen csapkodja a térdét, mert ezt nagyon szereti.

Az a sok tisztességes német, aki pedig nem ért egyet ezekkel a pimaszokkal, az hallgat, mert Németországban az őszinte gondolatok és az emberi érzések ajtajára még ma is ez van kiírva: Szabadság miatt zárva.