„Van, amikor a legfelhevültebb zsidózás és cigányozás is visszhang nélkül száll el, nem vezet sem Molotov-koktélhoz, sem Népszava-vezércikkhez; máskor meg, ha olyan a közhangulat meg az időzítés, a leghalkszavúbb ember legszelídebbnek tűnő megjegyzése is képes indulatot kavarni. Ha például Tatai-Tóth András MSZP-s oktatáspolitikus éppen most ad hangot annak, hogy nem igazán vált be az integrált oktatás, akkor az bizony nem kevés emberben keltheti azt a hangulatot, hogy »na bazmeg, akkor ezekre költöttünk százmilliárdokat bazmeg«, ilyeneket. Most nem is beszélve arról a polgártársunkról, aki egy zárt ülésen „elkúrásról” beszélt, közölve, hogy »nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz«, majd amikor ez kipattant, a fővárosban hónapokra beállt az ostromállapot.” (Seres László: Közvetlen és nyilvánvaló pótcselekvés, Hirszerzo.hu, 2009. március 5.)

* * *

„A Kóka-párti Kuncze Gábor a következőképp emlékezik vissza a történetre a 168 Órának múlt héten (2009. jan. 15.) adott interjújában: „Az SZDSZ elnökválasztó küldöttgyűlésén született egy tisztességes eredmény – és ez akkor is igaz, ha valakik állítólag mások helyett szavaztak. Ki kellett volna állnia minden szereplőnek, és azt mondani, hogy »mi az eredményt elfogadjuk a küldöttgyűlés döntésének«.” (Borókai Gábor: Kuncze megmentené a Real Madrid elnökét, Heti Válasz 2009. január 22.)

* * *

„A két nagy klientúraépítő párttal szemben az SZDSZ nem tud mást felhozni, mint hogy saját klientúrájuk nem rasszista; sőt, az is lehet, hogy szereti az avantgárde művészetet. »A mi korrupciónkat jobb ízlésű, kellemesebb és szellemesebb emberek csinálják, mint bárki más korrupcióját! « Ez van a liberális párt zászlajára írva – vélekedik Babarczy Eszter. (…) Kóka legyalulta a kulturális bázist a maga arrogáns-újgazdag stílusával – az SZDSZ egyik lehetséges bázisa a közalkalmazott értelmiség volt. Fodor aztán, amikor lehetőséget kapott, legyalulta a vállalkozói bázist, mert képtelen volt eldönteni, a piacpárti retorikát akarja-e folytatni, vagy vissza akar térni az (értelmiségi) értékekhez (vagy mihez is?).” (Babarczy Eszter: Az SZDSZ kollektív öngyilkossága, hvg.hu 2009. január 13.)

* * *

„Morvai: Engedj meg egy kérdést! 2006 őszén Gusztos Péter azt taglalta, hogy akik – később bebizonyosodott: ártatlanul – börtönbe kerültek, megérdemlik, Demszky Gábor kitüntette az ujjakat leszakíttató, szemeket kilövető Gergényi Pétert, Kuncze Gábor az összevert Révész Máriuszon viccelődött. Ezek után lehet egy SZDSZ-es az emberi jogok hiteles védelmezője?

Mohácsi: Én az Európai Parlamentben dolgozom, nem ismerem részleteiben a 2006-os eseményeket, de elítélendő, bárkit is üt-ver a rendőr. (…) Édesanyám hat, édesapám négy osztályt végzett, egy pici, román határ melletti faluban nőttem fel, cigánytelepen, öt testvérrel – lehet, hogy több tapasztalatom van erről a környezetről, mint neked. (…) Nem akarják a cigány gyereket a nem cigány gyerek mellé beültetni a padba.

Morvai: És, Viktória, vajon miért nem?

Mohácsi: Előítéletek miatt. Lehet, hogy van néhány koszos cigány gyerek. De az, hogy valaki gyerekként mondjuk tetves, nem határozhatja meg az összes életesélyét.(…)

Morvai: Gönczöl Katalin kriminológia tankönyvében ott volt a cigánybűnözés című fejezet.

Mohácsi: Börtönbe kellett volna zárni, aki ilyen könyvet írt! (…)

Morvai: A kriminológiában sem genetikai meghatározottságot jelentett ez a fogalom, csupán azt a tényt írták le vele, hogy vannak elkövetési formák és bűncselekménytípusok, amelyeknél sokkal nagyobb a cigány elkövetők aránya.

Mohácsi: Persze, csak ez nem cigány-, hanem megélhetési bűnözés. (…) A Magyar Gárda azt skandálja, hogy »cigánybűnözés « így meg úgy. (…) kinéznek egy embercsoportot, és azon verik el a port. Másrészt nem a gárdisták feladata, hogy rendet tegyenek. (…) Egyszerűen végigvonulnak a cigánytelepen, megfélemlítve az ott lakókat. Hét olyan esetet találtam az elmúlt időszakban, ahol a sértettek cigányok, és sosem tudni, mi indokolhatta a támadást. Az indíték tehát a rasszizmus. (…) Nem vesszük le az egyéni felelősséget senki válláról, de mi van, ha cigánynak születsz, tisztességesen élsz, és bemegy hozzád a rendőr a lopásról magyarázni? Páros lábbal rúgnád ki. Sem kormányprogram, sem Magyar Gárda nem akarhatja átnevelni a cigányokat. (…) Én álljak oda a kigyúrt uzsorás bűnöző elé? Te vállalnád, hogy ráneveled a nem cigány politikusokat arra, hogy ne lopjanak?

Morvai: Azon vagyok.(…)

Mohácsi: Nem hülyék, de Hitler is az emberek akaratát valósította meg.

Morvai: Szerinted, aki demokráciában gondolkodik, az máris Hitler?

Mohácsi: Nem. De a népakarat lehet veszélyes. (…)

Morvai: Utána viszont el lehet kezdeni stratégiát alkotni a nyomor fölszámolására. Működőt, amellyel a szocialisták és liberálisok ugye adósak maradtak.

Mohácsi: Az SZDSZ nem.

(Mohácsi Viktória és Morvai Krisztina: Szebb jövőt! Heti Válasz, 2008. október 9.)

Tóth Gy. László