A Jobbik és tartozékai – gárdisták és publicisták – ugyanis hazudnak. Azt hazudják, hogy Magyarországon félelemben kell élni, mert a kis falvakban hatalmas és növekvő bűnözés dúlja fel a köznyugalmat – a cigányok, akik „bűnözők”. A valóság ezzel szemben az, amit az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója, Virág György mond a bűnözés alakulásáról: „ha saját, tíz évvel ezelőtti adatainkat nézzük, akkor jobb a helyzet. Egy néhány éve készült összehasonlító kutatás szerint Európában is az alacsony bűnözési szintű országok közé tartozunk.” És a bűnözés nem is a kis falvakra, hanem a fővárosra koncentrálódik – teszi hozzá a Népszabadság 2008. november 24-i számában. (Hell István: A „cigánybűnözésről”, Népszabadság 2009. február 14.)

* * *

Csak egyetlen mondat a hevesi cigány kisebbségi önkormányzat elnökétől, miután több százan támadtak rá a körözött bűnözőket kereső rendőrökre: „a cigányság egyik ősi törvénye, hogy senkit sem »dobnak fel«, az árulót ugyanis kiveti magából a közösség”. És egy idézet Tony Blairtől, Angliából, ahol (akár az USAban) a bűnügyi nyilvántartás része az etnikai hovatartozás regisztrálása: „Nem a szegénység, hanem egy jól körülírható fekete kultúra áll a szaporodó bandabűnügyek, késelések hátterében. Szemellenzőség lenne a problémát…. szociális eredetűnek tekinteni, hisz… gyökerei a fekete közösség létformájában vannak… Ez a probléma a fekete közösség egy részét érinti, és hagyjuk abba azt, hogy a politikai korrektségre hivatkozva úgy teszünk, mintha a két dolognak nem lenne köze egymáshoz.” (Debreczeni József: Hamis megbélyegzés, Népszabadság 2009. február 14.)

* * *

Átlépte a Rubicont a Fidesz a veszprémi tragédia kapcsán: „Itt az ideje az őszinte, egyenes beszédnek. Ki kell mondani: a cigány származású emberek által elkövetett, súlyos bűncselekmények száma aggasztó módon növekszik. Követeljük, hogy a kormány a bűnelkövetők származás alapján való mentegetése helyett kerítse kézre az elkövetőket, és biztosítsa az áldozatok jog- és érdekvédelmét.” A Fidesz új hangütése elsikkadt az elmúlt napok cigányozós-romázós, nemtelen szennyet és indulatokat felszínre hozó közbeszédében. A Demokratikus Charta volt az egyetlen, amely észrevette, „a Fidesz gyalázatosan viselkedett”, elnöksége „újabb demokratikus határt lépett át” közleményében. (Ferenczi Krisztina: Egyenes beszéd, Népszava 2009. február 13.)

* * *

Tóta W. Árpád: Több ága-boga van annak, hogy miért reális ma a keresztény kurzus újbóli eljövetele. Először is fityeg a Fidesz testén egy parazita, a Kereszténydemokrata Néppárt.

Ablonczy Bálint: Nevezzük fagyöngynek.

Tóta W. Árpád: Az is parazita.

(Tóta W. Árpád és Ablonczy Bálint közéleti párbaja: Ki vagy a mennyekben? Heti Válasz 2009. február 5.)

* * *

Filló Pál (MSZP): Mert amikor a patkányt a sarokba szorítják, az is inkább elmenekül, ha tud. Akkor támad csak, hogy ha nincs más kiút a számára. Én nem akarom a lakosságot ilyen ronda hasonlatba összehozni, de csináljunk már egy kis lyukat azon a falon, ahol azért ki tudnak slisszolni. Gyurcsány Ferenc: Csinálunk. (Balatonöszödi beszéd, Rozsdamarta vasprefektus, Magyar Nemzet, 2006. november 10.)

* * *

Tömegesen jelentek meg az együttélés normáit nem ismerő, agresszíven viselkedő családok a miskolci Avas lakótelepen. Sokszor húszan, harmincan költöztek be egy- plusz két félszobás lakásokba… A gyerek a hetediken kint az erkélyen pisil… Kukázó életmódot folytató népes família: amit találtak, fölvitték a lakásba. A lépcsőházban megjelentek a csótányok… Este közös tömbházi kényszerszórakozássá vált a zenehallgatás. Ha valaki szólni mert a hangoskodás vagy a szemét miatt, legalább féltucatnyi ordító férfi vette körül válogatott fenyegetéseket ordibálva… A földszinten van néhány garázs, köztük a körzeti orvosé. Rendszeresen odaparkoltak elé. Amikor szóvá tette, hogy esetleg sürgős esethez kell kimennie, öten ugrottak neki: hogy merészel rájuk szólni. És csak azért is elállták a bejáratát… Olyan házat is találunk, ahol… a tízemeletes panelban csaknem mindenki a Fészekrakó program segítségével érkezett…, ahol már csak hét régi tulajdonos lakik…. A miskolciak egy részét tehát nem „az összetettebb érvelés idegesíti”. (Romhányi Tamást idézi Debreczeni József: Hamis megbélyegzés, Népszabadság 2009. február 14.)

* * *

Én úgy gondolom, hogy ha valaki azt mondja magáról, hogy szeret dolgozni, az hazudik. Senki sem szeret dolgozni. (Kolompár Orbán, InfoRádió, 2009. február)