„Tavasszal számos baloldali politikus és elméleti ember fog kellő szabad idővel rendelkezni Magyarországon ahhoz, hogy figyelemmel kísérje ezt a kísérletet. Már csak azért is érdemes lesz, mert a PSUV kongresszusának egyik mottója Rosa Luxemburg-idézet volt: szocializmus vagy barbárság. A kérdés mifelénk ugyan eldőltnek látszik – de másutt talán még van remény.” (Kállai R. Gábor: Ötödik internacionálé, Népszava, 2009. december 23.)

* * *

„S miközben középosztályi keresztény szervezetek égnek fordított szemmel magasztosítják fel a fehér, középosztálybeli nők háztartási munkáját, mint a nemzeti fölemelkedés garanciáját, egy árva szót nem hallottam tőlük annak érdekében, hogy a barna bőrű, lecsúszott osztálybeli, agyonterhelt nők hasonló – és a saját környezetükben sokkal nagyobb súlyú, mert tényleg létfenntartó – tevékenységét ugyanúgy munkának ismerjék el.” (Lévai Júlia: Gyengeségekre játszva, Népszava, 2009. december 16.)

* * *

„– Szepessy Zsolt »monoki modellje« eléggé alulról jött. Közmunka a segélyért, szociális kártya…

– Legalulról. Az tényleg a legalja, amit a monoki polgármester művel. […] Úgy nem megy, hogy önhatalmúlag kitalálom: a szociális segélyért mától dolgoztatok, egy részét ráadásul a haverjaim boltjában kötelező levásárolni – ennél nagyobb ocsmányságot én még nem láttam. A monoki polgármestert ezért legalább ki kellene közösíteni.

– A Jobbikot is kiközösítené?

– Azt inkább le kell győzni.”

(Utánuk az özönvíz, Interjú Hegedűs Zsuzsával, Heti Válasz, 2009. december 3.)

* * *

„Egyszerű. Még az elmúlt majdnem négy év hányattatásai, válságai, hibái és bűnei ellenére is azért jobb a bal, mert tisztességesebb és reményt keltőbb válaszai vannak Magyarország problémáira, mint a Fidesznek, hát még a Jobbiknak. […] Csakhogy a demokrácia másik értelme valami újnak és jobbnak a szabad ki- és megválasztása, márpedig ami ma kínálkozik a kormánnyal és a kormánypárttal szemben, az vagy kifejezetten riasztó, vagy nagyon aggasztó. […] Ám közben egyetlen pillanatra se felejtsük el, hogy a Fidesz 2002-ban és 2006-ban, sőt azóta is folyamatosan belehajszolta a kormányt a minél nagyobb költekezésbe, hergelve a közvéleményt és a legkíméletlenebbül támadva mindenféle változtatást és reformot. […] A másik súlyos probléma az országban az éleződő etnikai feszültség, a rossz közbiztonság-érzet, a szélsőséges gondolkodás gyors terjedése. Nem kétséges, hogy ebben a körben is jobb a bal. Nem egyszerűen ideológiai alapon, hanem minden szempontból.” (Bolgár György: Miért jobb a bal? Népszava, 2010. január 8.)

* * *

„Egyértelmű tehát, hogy a referendum nem a muszlimokról, hanem a svájciakról, félelmeikről, elfogultságaikról és előítéleteikről szólt. Meg arról – hangsúlyozzák a történtekhez fűzött újabb és újabb elemzések, magyarázatkísérletek –, hogy a »köznépet«, az »egyszerű embereket « feldühítette, hogy mennyire nem érzékeny az érzékenységeikre, mennyire lekezeli sokféleképpen minősíthető, de ettől még létező érzületeiket a nagypolitika, a média, az értelmiség.” (–kovácsy–: Svájc és a minaretek – kinek a kudarca? Magyar Narancs, 2009. december 10.)

* * *

„A magyar emberek adóját csak a magyar emberek segélyezésére fordíthatják. Fogják is, mert a keresztény magyar ember nagylelkű, és nem hagyhatja magukra azokat a magyarokat, akiket a népnyúzó kormány tönkretett. Ha Magyarországot végre nem a hazaáruló idegbetegek kormányozzák, magyar emberek fogják meginni a magyar történelmi borvidékeken verejtékes munkával megtermelt magyar bort. Az idegen üzletláncokat elfoglalják a magyar gazdák, és a magyar állam biztosítani fogja, hogy magyar boltban csak magyar árut vegyenek a magyar asszonyok. Majd megtanítja nekik az uruk, hogy csak magyar árut vásárolhat. Nem lesz az idegen tőke úr mirajtunk. Csak a rend hozhatja el a szebb jövőt.” (Kartal Zsuzsa: Zéró tolerancia, Népszava, 2010. január 7.)