Az viszont igaz, hogy legalábbis jó szakember nem lépett be a Rákosi-, Gerő-, Kádár-, Horn-, Medgyessy-, Gyurcsány-kormányokba. Molnár Lajos ugyan orvosnak számít, Horváth Ágnesnek két papírja is van róla, mégis szakemberként buktak meg. Mert a világtörténelem legostobább és legdogmatikusabb pártjának, az SZDSZ-nek a sarlatán utasításait hajtották végre.

Hiába szajkózta józan paraszti ésszel az ellenzék, hogy Göncz nem ért a külügyhöz, Veres a pénzgazdálkodáshoz, a szörnyű fejű Draskovics a rendészethez, a következmény siralmas. Most aztán a szakértői kormány szakértő miniszterelnöke Bajnai Gordon. Puff neki. Mihez ért? Adómismáshoz, vagy csak a libatenyésztők kiirtásához? Hasznos válságkezelési szakma.

Bajnai csak azért szakértő, mert nem párttag? És a többi? Hiller éppen olyan szánalmas animációsfilm-bábfigura, mint volt, mert a teljesen korlátolt Magyar Bálint és a von Haus aus parasztot és rációt gyűlölő pártja dogmatizmusból fakadó rémálmait igyekszik megvalósítani.

Józan paraszti ész szerint csak rémüldözhetünk a szakértői kormány háromnegyed év alatt kikínlódott válságkezelő programjától. Mert egyoldalú. Mert egy helyben totyorog, és az előre bekolompolt intézkedéseiről a józan paraszti ész megmondja, csak tovább mélyítheti a válságot. Képtelen megérteni, hogy a társadalmat mentő szociális juttatások megvonása nem azonos a gazdasági élénkítéssel. Sőt, az antihumánus intézkedések pénzügyi krachhoz vezetnek. Az úgynevezett szocpol eltörlése láncreakciót indít el az egymást megdöntő dominóelv szerint. Megroppantja a lakáspiacot, hazavágja az építőipart, leállítja az építőanyag-termelést, a szállítást és a hozzájuk csatlakozó egyéb tevékenységeket, a szellemieket is, s ezzel nagyobb adóveszteséget okoz, mint amennyit megspórol, hülye ésszel. Harpagoni korlátoltság, ha úgy takarékoskodik valaki, hogy megvonja a szénát állataitól, mert megdöglenek a haszonjószágok. De ezt csak józan paraszti ésszel lehet fölfogni, liberális agytrutymóval aligha.

Egekbe lehet emelni az áfát, ettől azonban drágulnak az árucikkek, s ha drágulnak, kevesebbet vagy semmit sem vásárolunk, ergo nem folyik be adó. Még jobban elszegényedik az államkassza. A nyugdíjasok, nagy- vagy kiscsaládosok sanyargatása nemcsak antihumánus, hanem ésszerűtlen is, mert korlátozza a vásárlást, ami az áfa- és adóbefizetés csökkentésével jár: ott van tehát a szakértői kormány, ahol a mádi izraelita. Kész röhej, hogy két százalékkal mérsékli az élelmiszer áfáját, miközben a megnyomorított társadalom nem veszi igénybe a szolgáltatásokat, tönkremegy a kisipar, kiskereskedelem, nő viszont a munkanélküliség, amivel nőnek az állami kiadások, s ezzel együtt sorvadnak az adózó tevékenységek. Abból nem lesz több bevétel, ha megvonják a nyugdíjasok utazási kedvezményeit, mert a vonatok üresen is ugyanúgy járnak. Ésszerű volna megfékezni a bankokat, büntetni a bankuzsorát, mert a hajléktalanok százezerszám szaporítása totális csődbe viszi a társadalmat.

És senki sem meri kimondani: Bajnai nemcsak meztelen, hanem szőrös is, mint Darwin gügye kitalációja. És koldulni sem lehet majd az aluljáróban, mert nem lesz kitől.

Szalay Károly