Már meguntam a ballibek bőröndcsomagolását, és unottan ásítok posztjaik láttán – pedig napokig volt hobbim ezeket olvasgatni –, de most belebotlottam egy újabba. Nem én találtam meg, terjed a közösségi médiában. Másolom a szövegét.

„I am Budapester, not Hungarian […] Ezt kell elmondani, ha külföldivel beszélünk. Tegnap egy új nemzetiség született, a budapesti. Más a kultúránk, még ha ugyanazt a nyelvet beszéljük is.”

Hirdetés

Egy másik idézet ugrott erről be: „Abban a pillanatban megértettem ezt a tradíció nélküli várost és tradíció nélküli népet, mely annyira siet, hogy elrohan saját maga felett. Hát nincs itt senki, a ki a várost önmagát pusztító rohanásában megállítaná egy percre; a ki oda kiáltaná néki, hogy »hiszen a te múltad az, melynek a rombolásán örvendezel«. Megállítani csak egy percre, csak annyi időre, míg egy mese elhangzik, melyben szeretet van a szépség és a múlt iránt. Így jutott eszembe, hogy Budapestnek nem írta meg a regényét soha senki. És ekkor a régen kísértő téma egyszerre alakot öltött, és arra gondoltam: megírom azt a régi házat én.” (Tormay Cécile)

Amúgy nem látom értelmét, hogy most visszabántsuk a fővárost. Az is a miénk, gyönyörű, én is pesti vagyok, és Kosztolányi imádta. Szóval ennek semmi értelme. De döbbenet a baloldal buborék lelkisége. Állítólagos demokraták nem fogadják el egy demokratikus választás eredményét. Pedig még a főnökeik is azt mondták, hogy ezt ennyire nem lehetett elcsalni. Verhofstadt, a fogtündér is dühös, mert a magyar démosz nem a szája íze szerint döntött.

Ógörög mintára visszatérünk a városállamokhoz? Nagyon haladó. Athénban a híres demokrácia arról szólt, hogy szavazati joga csak athéni születésű vagyonos férfinak volt. Nem tudom, ez mennyire PC. Azonkívül a görögök rabszolgákat tartottak.

Megjegyzem, Seattle-ben is próbálkoztak hasonlóval nem is olyan rég. Aztán feléltek mindent és rájöttek, hogy dolgozni is kéne. Majd jött a koldulás, amíg a rendőrség meg nem unta a pikniket. De ettől nem kell tartani. Ezek sznobok ugyanis. Nem adják lejjebb a belvárosi romkocsmáknál és a szójatejes latténál. Úgyhogy csak nyugi.

Korábban írtuk