A hatályban lévő törvények szerint a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) jelenleg Csehországban sem működhetne – vélekedett Ales Rozehnal neves cseh jogász a Mladá Fronta Dnes című napilapban. 

Fotó: mti, illusztráció

Ales Rozehnal felhívja a figyelmet arra, hogy azt, amit Brüsszel Budapestnek felró, tehát azt a követelést, hogy egy Magyarországon működő egyetem a származási országban is folytasson egyetemi tevékenységet, a cseh törvények is tartalmazzák.
    
A cseh jogrendben ezt a követelést a hatályos felsőoktatási törvény külföldi egyetemek csehországi tevékenységét szabályozó paragrafusa tartalmazza. 
    
„Nálunk ezt az alacsony színvonalú, gyakran fiktív, például az Ukrajnából származó főiskolák elleni védelemként fogadták el” – emlékeztetett a cseh jogász.
    
„Magyarországon a fürdővízzel együtt azonban a gyermeket is kiöntik a színvonalas Közép-európai Egyetem formájában” – vélekedett Rozehnal. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök ezt éppen úgy célzottan és tudatosan teszi, mint ahogy célirányos és tudatos az Európai Bizottság Magyarország-bírálata is.

MTI