Csehország és Szlovákia kapcsolatai „nagyon magas szinten vannak” – írta a találkozó után a miniszterelnök az X közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében.

Hirdetés

A találkozóra két nappal azt követően került sor, hogy Prága lemondta a tavaszra tervezett közös cseh–szlovák kormányülést. Petr Fiala a találkozó lemondását a Prága és Pozsony között felmerült „lényeges nézeteltérésekkel” indokolta, amelyek az ukrajnai háborúval, illetve annak okaival kapcsolatosak.

„Mindnyájunk közös érdeke, hogy a csehek és a szlovákok együttműködjenek és fejlesszék kölcsönös kapcsolataikat” – kommentálta a szlovákiai ellenzéki vezetővel folytatott megbeszélését Petr Fiala.

Robert Fico szlovák kormányfő szerdai reagálásában leszögezte: a prágai döntés támadás a megszokott, nemzetközi szintet eddig meghaladó cseh-szlovák kapcsolatok ellen, de nem lesz hatással kormánya külpolitikájára.

Korábban írtuk

Szlovákia nem azonos Robert Fico kormányfővel – írta pénteki nyilatkozatában Michal Simecka, majd leszögezte: mostani prágai találkozóján ezt az álláspontot tolmácsolta a cseh kormányfőnek is.

„Szlovákiában nagyon sok egyértelműen Európa- és Nyugat-párti ember van, akik megbecsülik partneri kapcsolatainkat, és felelősséggel viszonyulnak mindahhoz, ami a szomszédságunkban történik – beleértve az Ukrajnának nyújtandó segítséget is” – mutatott rá Michal Simecka. Kijelentette: a találkozó megmutatta, hogy külpolitikai kérdésekben nézetazonosság van a részvevők között.

„Értem azt a jelzést, amelyet a cseh kormány bocsátott ki irányunkban, ez természetes feladata a legközelebbi barátoknak” – mondta a szlovákiai ellenzék vezetője a cseh kormány döntéséről. Kifejezte reményét, hogy a cseh-szlovák viszony mostani nehéz időszakát mihamarabb sikerül meghaladni.