Fotó: MTI/EPA/Bloomberg pool/Al Drago
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a nõk hónapja alkalmából adott, Women’s History Month elnevezésû fogadáson a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2024. március 18-án.
Hirdetés

Szakértők és a pártszabályok szerint nem egyszerű a választási ciklusnak ebben a szakaszában lecserélni Bident, miután Trumppal együtt ő is megszerezte az elegendő számú delegáltat az elnökjelöltséghez.

Biden ugyan elméletileg bármikor visszaléphet vagy egészségi okokból alkalmatlannak minősülhet a választáson való részvételre, a helyzet attól függően változik, a ciklus melyik szakaszában történik ez meg, emlékeztetett az ABC News. A párt szavazói már nem igazán határozhatnak a pótlásáról, mivel az előválasztások jelentős részét már megrendezték.

A döntés ezek után az augusztus 19-22 között Chicagóban megrendezendő demokrata konvenció résztvevőinek vagy a demokrata párt 46 millió tagját képviselő vezető testület, a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) kezében van.

Minden attól függ, hogy mikor történik meg a tragédia” – nyilatkozta a portálnak Elaine Kamarck, a Brookings Institution főmunkatársa, a DNC tagja. Ha például Biden meghalna június közepén, amikor már lezárult az előválasztás, akkor csak a konvenció delegáltjai dönthetnek, magyarázta.

Korábban írtuk

„Ha holnap hal meg, akkor maradnak még előválasztások, ahol jelentkezhetnek új jelöltek, akikre lehet szavazni. Az időzítés a kérdés”

– tette hozzá.

Pocsék támogatottsága ellenére nincsen semmi jel arra, hogy a demokrata párt egyáltalán játszadozna a gondolattal, hogy lecseréli Bident, emlékeztetett az NBC News. Hiába is tennék, mert hiányzik a mechanizmus arra, hogy a konvenció előtt eltávolítsák, arra pedig végképp nincs mód, hogy valaki mást válasszanak helyette.

Minél közelebb kerülünk novemberhez, annál több alkotmányos, jogi és gyakorlati kérdést is felvetne egy esetleges csere.

A szavazólapokat például jóval a választás előtt ki kell nyomtatni, és elképzelhető, hogy már nem lenne idő a pótlásukra. Így nagy valószínűséggel két rossz közül választhatnak novemberben az amerikai szavazók.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.