Ben Shapiro amerikai konzervatív írót, a logikai érvelés koronázatlan királyát a napokban egyik előadása után egy hallgató arról kérdezte, vajon hogyan érezhetnek azok a Hillary-szavazók és feministák, akik a Weinstein-ügy kirobbanásakor szembesültek igazán a “hollywoodi brutálitás kultúrájával”. Shapiro válaszát az alábbiakban teljes egészében tesszük közzé.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

“Azt gondolom, az emberek hajlamosak nem tudomást venni azokról a tényekről, amelyek nem tetszenek nekik. Sok helyről hallottam, hogy ‘A szexuális zaklatás problémája nem kizárólag hollywoodi probléma és semmi köze a szexuális kultúránkhoz, a baloldal által kialakított szexuális kultúrához. Nem, ennek úgy általában a férfiakhoz van köze. Általában az amerikai társadalomhoz. Általában a hatalmon alapuló kapcsolatokhoz’. Vicces, hogy azonnal hajlandók általanosítani, amikor az ő ökrük vérzik el. Amint a baloldal rájön, hogy ‘Hoppá, a mi kultúránk, a mi feminista kultúránk, amiről azt ígértük, majd megvédi a nőket, lényegében egyáltalán nem védte meg a nőket’, akkor hirtelen átváltanak arra, hogy ‘Nem mi vagyunk a bűnösök. A férfiak a bűnösök’. Láttam az interneten is mindenfelé, hogy ‘Mert ti férfiak nem álltatok ki mellettünk’. Mondd meg, mit tegyek és megteszem. Komolyan: mit tegyek? Ha mutatsz nekem egy erőszaktevőt – mint amilyen állítólag Harvey Weinstein -, akkor azt mondom, dugjátok börtönbe vagy kasztráljátok. De ha csak annyit mondasz nekem, hogy ’Te nem vagy hajlandó beismerni, hogy létezik a nemi erőszak kultúrája”, akkor arra kérlek, először definiáld azt, majd magyarázd el, hogy én mit tettem. Komolyan… én semmiről nem tudtam. Azt gondolom, az ebben a teremben ülők túlnyomó többsége sem tett semmi [rosszat] – ha pedig tettek, akkor talán fel kéne őket jelenteni a rendőrségen, mert a bűn kiirtására ez tűnik a legcélravezetőbb megoldásnak: ha bevonjuk a bűnüldöző szerveket”.

“Ha a kérdés tehát az, mit tesz ez ellen a baloldal és vajon jelentéktelennek érzik-e magukat… Nem, azt gondolom, pontosan ugyanazokra mutogatnak majd, akikre mindig is mutogatnak, hiszen mindannyian a saját kis buborékunkban élünk. Lenne okuk jelentéktelennek érezni magukat? Teljes egészében. Mert egy olyan társadalomban, amely a szexet egy kereskedelmi csereügyletnek tekinti, egy társadalomban, ahol a szex fizikai tranzakcióvá silányult, amelynek az alapja kizárólag az egyetértő hozzájárulás, ott nehéz megmagyarázni, hogy miért rossz dolog valójában a hollywoodi szereposztó dívány. A feminista elmélet szerint pedig rossz, méghozzá a hatalmi szerepek miatt. Ám a szinte libertáriánus baloldali vonulat azt mondja, semmi gond nincs a hatalmi egyenlőtlenségekkel. ‘Ha én úgy érzem, hogy felajánlom a testemet egy filmszerepért, az az én dolgom. És ha te másképp gondolod, akkor ribancgyalázol* engem’. Nos, a kettő együtt nem működik. Vagy rossz [dolog a szereposztó dívány], vagy nem rossz”. 

“És ha harcolni akarunk a szexuális zaklatás és a szexuális erőszak ellen, akkor úgy tűnik, legalább két dolgot meg kell tennünk. Egyrészt ismét értéket kell vinnünk a szexbe a fizikai tranzakción túl. Nem csak két emberről van szó, akik kielégítik egymás vágyait. Ennél mélyebb jelentősége van. Egy kapcsolat tartozik hozzá. Másrészt pedig újra kell nevelnünk a férfiakat. Nem csak azt tanítani nekik, hogy ‘Ne kövess el nemi erőszakot’. Ez egy olyan fura elképzelés. Amikor 11 éves voltam, engem nem ültetett az apám és mondta azt, hogy ‘Fiam, ne erőszakolj meg embereket’. Ha ezt kell mondanod a gyerekednek, akkor azt gondolom, ennél jóval komolyabb problémával nézel szembe. Nekem az apám azt tanította, legyek úriember és bánjak tisztelettel a nőkkel. Ennek pedig ahhoz van köze, hogy az ember úriember és felismeri a szexuális szerepekben létező különbségeket”.

“Az történt ugyanis, hogy a tradicionális férfiszerepek, amikor is egy férfi dolga megvédeni a nőt – férfiként ez az egyik feladatunk, hogy megvédjük a nőket… a feminista mozgalomnak ez nem tetszik. Nos, akkor nem vádolhatsz azzal, hogy nem védjük meg a nőket, ha nem akarod, hogy megvédjük a nőket. Én igenis meg akarom védeni a nőket. Szerintem a férfiaknak meg kell védeniük a nőket. Meggyőződésem, hogy az egyik ok, amiért Isten megteremtette az férfit, az volt, hogy megvédje a nőket. Ez a feladatom. De ha azt mondod nekem, hogy már az ajtót sem nyithatom ki egy nőnek, mert ez valami oknál fogva sérti a becsületét, és ha úgy tartom, hogy a férfi dolga megvédeni a nőt, azzal megerősítem a nemi sztereotípiákat, akkor viszont ne gyere nekem nyafogni, amikor valami rossz történik. A helytelen viselkedésre a helyes viselkedés a válasz. Az erkölcstelenségre az erényesség a válasz. Az erkölcstelenségre nem a kiabálás és a hülye Twitter-hashtagek a válasz”.

(demokrata.hu)

*Slut shaming = újkori amerikai liberális találmány arra az esetre, amikor egy laza erkölcsű nőt emiatt bárki megfedd vagy kérdőre von, esetleg pellengérre állít

https://www.youtube.com/watch?v=LG1KRslp_jM